Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТИВ РЕМП - ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ОТКРИ КАСПИЙСКИЯ НЕФТ ЗА СВЕТА

Три години след първото си посещение в СССР Стив Ремп се качва на самолет на Аерофлот от Москва за Баку - точно както го посъветвал неговият преводач - азербайджанец по рождение. По онова време Баку все още е непоклатим бастион на комунизма. Славата на азерската столица като град на петролния бизнес от XIX век отдавна e отминала, а перестройката нямала никакви шансове скоро да проникне тук. В такъв момент Стив Ремп става първият капиталист след болшевишката революция, пристигнал в Баку, за да се занимава с петролен бизнес. А очакванията му не били кой знае колко големи. Ремп заварил запустели и почти пресъхнали крайбрежни петролни полета - далечен спомен от миналото, когато отвсякъде бликал нефт, а в Баку Алфред Нобел провеждал съдебни заседания. Но всичко това оставало далеч в историята.


През следващите няколко месеца бизнесменът, който преди това се занимавал с боядисване на петролните сонди в Северно море, сложил началото на сделка, която след това проправи пътя към световните пазари на едни от най-богатите петролни залежи.


Точно Ремп е човекът, който отвори очите на западняците за богатствата на Азербайджан - казва Тони Алвес, директор на компанията на петролните брокери Henderson Crosthwaite.


Първият урок, който Ремп научи в бившия Съветски съюз, бе, че тук бизнес се прави само ако имаш лични контакти с чиновници от властта. Тези лични връзки са в състояние да неутрализират дори най-мощните финансови мускули или свръхизгодни проекти. И другите преуспели като Ремп западни бизнесмени вече знаят, че нямаш ли познати сред управляващите в Казахстан, Туркменистан, Азербайджан, никакъв бизнес не е възможен.


В своя дом край Абърдийн - градът, където се намира и главната квартира на компанията му Ramco, Стив Ремп си спомня как седмици наред кръстосвал Съветския съюз в края на 80-те, без никой от познатите му да чуе нещо за него. Ремп е живял близо 20 години в Шотландия и от млад мечтаел да се занимава с успешен петролен бизнес. Но успял само да се закрепи около него, основавайки фирма за боядисване на петролни сонди. Отправяйки се в Съветския съюз, той рискувал всичко: нямал нито солидна репутация на петролен магнат, нито достатъчно пари. Но най-големият му капитал бил, че е дошъл първи! Създал си полезни връзки и ги използвал максимално ефективно.


Четиридесет и две годишният калифорниец се появява в Баку точно в момента, когато СССР се разпада, а Азербайджан иска да разработи своите собствени енергийни ресурси и да остане независим от Москва. Ремп се среща с Курбан Абасов, който по онова време е директор на Касморнефтегаз - държавна съветска компания, която проучва петролните залежи по крайбрежието на Каспийско море. Двамата се сприятеляват. Абасов му доверява, че разполага с данни за огромни петролни залежи на дъното на Каспийско море, но за да могат да се експлоатират, ще са нужни солидни партньори. Приятелството им обаче остава краткотрайно, защото руснакът иска веднага да спечели огромни пари срещу информацията си. Наложило се Стив Ремп да използва свои канали в Абърдийн, за да се снабди със сигурни данни за каспийското находище. Когато ми изпратиха данните от Шотландия, едва не загубих съзнание - признава Стив Ремп. Залежите бяха значително повече, отколкото би могло да се предполага някога.


Само на няколко десетки метра от крайбрежието на Баку три петролни полета крият в недрата си 4 млрд. барела. СССР осъществява твърде малко сондажни работи в Каспийско море, но не разполага с необходимата технология. Пък и няма особена нужда - огромните сибирски залежи са му достатъчни. Геологопроучвателните работи в още няколко района се оказали дори по-обещаващи. Съветските власти знаят за това, но пазят информацията в пълна тайна. Всъщност това е тайната, която Стив Ремп първи открива за света.


Само за четири години Ramco, която едва не фалира през 1985 г., открива своя ниша и златоносна жилка в Каспийския регион. Ремп представя резултатите от сондажите и схемите на British Petroleum и веднага заинтригува петролния гигант. През 1990 г. British Petroleum и Statoil Norge AS създават консорциум с Ramco за разработка на каспийския нефт.


След като през 1993 г. идва на власт Гейдар Алиев, петролният бизнес в района получава нови импулси. През септември 1994 г. се подписва контрактът за създаването на AIOC, който събира под един покрив петролни компании от най-различен калибър - от Amoco Corp. до McDermott International Inc. Сред 11-те участници в проекта е и Ramco със скромните 2.08% участие, което обаче според лондонските брокери се равнява на 240 млн. щ. долара. Борсата в Лондон не подмина този факт и реагира незабавно - акциите на Ramco скочиха на 12.65 лири стерлинги (20.75 долара) през 1997 г. - астрономическо увеличение в сравнение със скромните 8 пенса през 1985 г., когато компанията бе на ръба на фалита. Пазарната капитализация на компанията възлиза вече на 400 млн. долара.


Без да забравя значението на политическите контакти, Ремп привлича в борда на директорите на Ramco бившия британски външен министър Малкълм Рифкин, който е известен с това, че постави проблемите на Кавказ и Украйна в центъра на своята външна политика. От името на компанията Рифкин вече лобира за Ramco в Украйна. Той разшири и периметъра на действие на Ramco и сега компанията има интереси в Грузия, Полша и Чешката република.


Каспийският каубой Ремп има и една несбъдната мечта: той се надява през следващите десет години да увеличи пазарната цена на компанията си на 10 млрд. щ. долара, като й гарантира участие в осем или десет значителни петролни проекта. Това искат от нас нашите акционери. И аз съм длъжен да оправдая очакванията им. Иначе нищо, което съм постигнал досега, няма да има смисъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във