Банкеръ Daily

Общество и политика

Стипендии за повече ученици с медали от международни олимпиади

Повече ученици с медали от международни олимпиади ще получават стипендии от следващата година. Служебният кабинет планира да промени наредбата, за да няма ощетени деца.

В момента възнаграждение се отпуска на ученик, класиран индивидуално на първо, второ или трето място. Но класирането при някои международни олимпиади се извършва в медали, каза министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

"Когато извадихме списъците, виждаме, че там се класират 10 деца със златен медал, още 10 деца със сребърен медал, още 10 деца с бронзов медал или 20 деца със златен. Всичките са носители и са равни. Досега това се е тълкувало, че ако не си в първите трима - между тези 20, които имат златни медали - това не ти дава право на стипендия. На мен това ми се стори несправедливо или по-скоро дискриминационно спрямо тези деца", коментира той.

Промяната зависи от Министерския съвет, но министърът Пенов не посочи каква ще бъде сумата и колко точно ще е нужно за промяната. Според сегашната наредба еднократната стипендия е до 195 лв. А месечната е 135 лева. През юни предишното редовно правителство отпусна 278 235 лева за стипендии. Промяната е разумна, каза служебният образователен министър Пенов.

"По този начин насърчаваме нашите деца да се явяват на такива състезания", уточни той.

Наредбата ще бъде пусната за обществено обсъждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във