Банкеръ Daily

Служебният кабинет обмисля

Стимули за ваксинация с ваучери за туризъм

Министерството на здравеопазването е изготвило подробен план при бъдеща вълна от Ковид-19 и решаване на здравна криза. Този план включва всички аспекти на проява на подобна криза.

Това отговори служебният премиер Стефан Янев в отговор на депутатски въпрос за мерките на служебното правителство срещу настъпващата четвърта вълна. Той и вицепремиерите Гълъб Донев, Бойко Рашков и Атанас Пеканов участваха в първия блиц контрол в 46-ото Народно събрание.

Янев отбеляза, че ваксинацията върви с бавни темпове, въпреки че ваксини има за всички. Мотивационните кампании не дават по-голям резултат. Според него за ваксинацията трябва да се отчита и статистиката колко хора реално са преболедували и по тази причина не са мотивирани да се ваксинират. Този анализ здравното министерство се опитва да направи.

Служебното правителство е обсъждало вариант държавата да раздава ваучери за туризъм на всеки, който се ваксинира, за да се стимулира имунизацията срещу коронавируса, а и туристическият бранш. 

По отношение на лекарството срещу Ковид-19 беше посочено, че вече има доста лекарства, които се предлагат на ниво ЕК и Европейска агенция по лекарствата.

"Цифрите, които имаме в момента по отношение на заболеваемостта говорят, че тенденцията е за влошаване на ситуацията до края на месец август. Не случайно от Министерство на здравеопазването вече говорят за преминаване към мерки от оранжевата зона", разкри служебният премиер. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във