Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТИЛИЯН ВЪТЕВ ЩЕ ДЪРПА КОНЦИТЕ В ОББ

Националната банка на Гърция (НБГ) встъпи официално във владение на 89.9% от акциите на ОББ. На 20 юли подуправителят й Апостолос Тамвакакис лично вписа НБГ в двутомната книга на акционерите на българската кредитна институция. Няколко часа по-късно управителят на Националната банка на Гърция Тедорос Карадзас съобщи, че за придобития акционерен дял са платени 207 млн. щ. долара. Малко е множко, но си заслужава, заяви с усмивка Карадзас. Това е най-голямата инвестиция, която НБГ е правила до момента извън Гърция.


БУЛБАНК, която притежаваше 35% от ОББ, е получила 80.6 млн. щ. долара, Ей Ай Джи-Си И Ти Кепитъл Мениджмънт - 39.56 млн. щ. долара, а Си Ай Би Си Опенхаймер Корп - 29.21 млн. щ. долара. Колкото до ЕБВР, от досегашните си 35% тя ще запази 10% в рамките на две години. За останалите - 25%, НБГ й плати 57.63 млн. щ. долара. След две години гърците ще изкупят и 10-процентния дял за 23 млн. щ. долара плюс лихвата, начислена върху сумата за този период.


На 23 август ще се проведе общото събрание на ОББ, на което ще бъде освободен целият й съвет на директорите. В него сега влизат председателят Пиер Мелингер, Чавдар кънчев, Венцислав Антонов, Роджър ЛеБарон, Сали Уорън, Майкъл Стентън и изпълнителните директори Стилиян Вътев, Радка Тончева и Дъглас Драйдън.


За председател на новия съвет ще бъде избран управителят на НБГ Теодорос Карадзас, а за главен изпълнителен директор - Стилиян Вътев. Гърците са му гласували доверието сам да подбере двамата души, които да бъдат назначени за изпълнителни директори. ЕБВР ще има един представител в борда, но все още не е ясно дали това ще е Сали Уорън, която водеше преговорите по продажбата на ОББ, или Роджър ЛеБарон. Останалите места от деветчелнния съвет на директорите ще бъдат заети от представители на Националната банка на Гърция.


ОББ ще запази самостоятелността си и ще бъде дъщерна банка, а не клон на гръцката кредитна институция. Тя ще продължава да се развива като универсална банка, но новите собственици ще наблегнат на финансовите услуги за гражданите и за малкия и средния бизнес, където смятат, че има значителен потенциал за развитие.


Покупката на ОББ е само част от стратегическия план на НБГ за завоюване на водещи позиции в Балканския регион - пазар с 60 млн. население. Тя вече има своя дъщерна кредитна институция в Албания, а през април купи и македонската Стопанска банка - най-голямата в страната. Още през тази година НБГ смята да разшири значително операциите си в Румъния, където засега има само клон, и да открие представителство в Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във