Банкеръ Daily

Общество и политика

Стикер ще определя кои автомобили да се спират от движение заради замърсяване

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поздрави кметовете и общинските съветници с избирането им. Тя откри форума на Националното сдружение на общините в Република България с думите, че всички кметове носят "огромна отговорност, защото са изправени пред много тежки предизвикателства".

Фандъкова посочи, че пред всички стоят спешни задачи, сред които и защитата на бюджетите. В тази връзка тя засегна проблемите в София. "Една от най-приоритетните ни задачи е подобряване на качеството на въздуха, за да можем да отговорим на очакванията на хората и да опазим тяхното здраве. Затова вчера се обърнах към народните представители с предложение за инкриминиране на горенето на отпадъци. Надявам се да получа както тяхната, така и вашата подкрепа", заяви столичният градоначалник.

Тя съобщи, че по нейно предложение екоминистерството е започнало работа по въвеждане на стандартите за дърва и въглища, а Министерството на транспорта в момента разработва стикерите, които ще се предоставят при годишните технически прегледи.

Кметът на София обясни какво ще представлява новият вид стикер за колите. Той ще съдържа информация за реалното състояние на очистващата система на всеки автомобил. Коли с изрядно работеща газова уредба ще получават по-висок клас от автомобилите с по-висок евростандарт, които обаче нямат системи за очистване. Благодарение на тези стикери ще се спират от движение най-замърсяващите автомобили.

Фандъкова припомни и предложенията на Столичната община за промяна на Закона за устройства на територията, по които има сериозни дебати. Промяната цели да се въведе забрана строителство на сгради с намалено отстояние между тях. Общината е предложила пакет от мерки с крайна цел увеличаване на отстоянието между сгради в жилищните квартали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във