Банкеръ Daily

Общество и политика

Стефка Стоева е новият председател на ЦИК

Парламентът избра Стефка Стоева за председател на новия състав на ЦИК. Тя бе номинирана от ГЕРБ. За това решение гласуваха 141 народни представители. След избора ѝ тя каза, че в новата комисия трябва да се ползва ценният опит, но и че предстои много работа.

Стоева е дългогодишен юрист и съдия във Върховния административен съд (ВАС). Освен, че е правораздавала във ВАС, тя е оглавявала 4-то отделение в него, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес. Стефка Стоева е заемала и позицията заместник-председател на този съд.

Депутатите одобриха и предложението на заместник-председател на ЦИК, Силва Дюкенджиева,  издигнато от БСП. Нейната кандидатура бе представена от народния представител Драгомир Стойнев, който днес дойде в парламента по изключение, след като парламентарната група на левицата вече цял месец не участва в заседанията на парламента. Тя е юрист и е била член на ЦИК за местните избори 2017 г., за народни представители през 2009 г., за членове на Европейския парламент през 2009 г. Била е член на комисията и от 2011 до 2014 г.

За заместник-председател депутатите одобриха и доц. Таня Йосифова, предложена от „Обединени патриоти“. Тя също е дългогодишен юрист, с над 20-годишен опит в областта на гражданското право. Преподавател е в УНСС, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и академията на МВР, като досега не е била член на избирателната комисия.

Одобрена бе и кандидатурата за заместник-председател на Кристина Цанкова-Стефанова, предложена от парламентарната група на ВОЛЯ.

Предложението за секретар на ЦИК дойде от парламентарната група на ДПС и също срещна одобрението на мнозинството. Секретар отново ще бъде Севинч Солакова, която заема поста и към настоящия момент. Юрист по образование и с над 20-годишен юридически стаж, Солакова е била член на ЦИК от 1995 г. до 2005 г. и секретар от 2011 г. досега.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) призова президентът да издаде указа си за назначаването на останалите 15 члена на комисията със същата дата.

Изборът на ръководството предизвика бурни дебати в пленарната зала, предизвикани най-вече от продължаващия парламентарен бойкот на БСП, която настоя новата ЦИК да се избере още преди евроизборите, докато ГЕРБ смятаха да направят това по-късно.


 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във