Банкеръ Daily

Общество и политика

Стефан Янев за предишния служебен кабинет: Надминахме очакванията

На практика имаме безпрецедентен случай – един служебен кабинет да бъде заменен с друг служебен кабинет. Иначе оценката за представянето на различните министри се дава от президента, който назначава служебния кабинет. Всичко, което е взето като решение, е било обсъдено. Тук не говорим за даване на негативна оценка, че не са се справили, те са проявили желание да напуснат тези постове. Конкретно г-н Тодоров вече не е транспортен министър, тъй като такова бе неговото желание. Това заяви пред БТВ служебният министър-председател Стефан Янев. 

По отношение на новите министри в служебния кабинет Янев посочи, че те са избрани на базата на техните биографии, качества и опит, както и готовността им да продължат политиката на правителството.

"Кухнята на вземане на решение не включва само двама човека – президента Радев или моя милост, защото сме преминали един дълъг път с определен опит и знаем, че едноличните решения не са добри решения. Всичко е било обсъдено и с други хора", допълни той.

Служебният министър-председател коментира и темата с енергетиката.

,,Много е лесно да критикуваш, че някой не се справя в един сектор с много тежко наследство, с много проблеми, сектор, който не е бил реформиран в последните 10-15 години. Конкретната оценка за работата на определен министър не касае толкова неговото оставане, колкото оценката колко тежък е даденият сектор. Да се критикува е много лесно. Енергетиката е много тежък сектор, така че оценката е комплексна. А и въпросът не е в личностите, а в общата политика. Влизайки в персонални нападки, това не води положителен заряд за обществото, така не се казва как ще се реши даден проблем'', обясни той за решението енергийният министър Андрей Живков да запази поста си и в новия служебн кабинет.

По думите му инфлацията вече очевидно излиза от очакваните прогнози и е възможно да продължи към възходящ ред. Обезпокоителни са и цените на електрическата енергия. "Инфлацията и високата цена на тока се дължат на един феномен и той е, че целият свят е в период на възстановяване от кризата, което в световен мащаб води до повишаване на цените на основните енергоносители и на металите, което дава отражение по отношение на основните производства. В почти цял свят бяха вкарани в обращение и много свежи пари, близо 13 трилиона, което също повлия на инфлацията", разяни служебният премиер на въпрос за шоковото увеличение на цените, което ни очаква след Нова година.

,,Без енергетика сме обречени на неефективна икономика. В цял свят бизнесът търси евтина енергия, за да произвежда евтино и да е конкурентноспособен. Можем да поставим началото на диалога, затова ни трябва стратегия, чрез която за 5-10 години да можем да постигнем определени резултати'', каза още Стефан Янев.

Той добави, че неслучайно в речта при клетвата на служебния кабинет днес е казал, че предстоящите месеци няма да са никак леки. "Тенденциите на световните пазари са такива и за съжаление това, което се вижда на борсите, е обезпокоително'', посочи служебният премиер.

"Вчера имахме възможност да направим отчет за последните над четири месеца и когато се събраха всички отчети, си дадох сметка, че сме свършили много работа, даже надминахме очакванията. Вчера специално благодарих на парламента, че се зае с тази важна задача като актуализацията на трите бюджета, която е важна за всички българи", коментира още Янев.

Служебният министър-председател отрече обвиненията от ГЕРБ, че администрацията на президента и служебното правителство участва в купуването на партии.

,,Не мога да коментирам неща, които са в медиите и предвид факта, че предизбораната кампания вече е пред очите ни. Специално от президента не съм чул желание да иска да прави партия, тъй като той е заявил много отдавна, че ще бъде кандидат за президент'', уточни Стефан Янев. 

На въпрос дали би подкрепил политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев той отвърна дипломатично, че подкрепя всяка българска партия, която се стреми към парламентарно представителство, спазвайки законите и Конституцията на страната.

"Като служебн премиер не мога да взема страна и да кажа, че подкрепям точно тази партия. Бил съм безпартиен цял живот и предпочитам да остана такъв. Няма лошо да правят партия, това е тяхното желание и част от демократичния процес", уточни той.

,,Ситуацията с гражданствотото на Кирил Петков е в процедура в Конституционния съд. Мисля, че той е направил всички законосъобразни стъпки да декларира това. Вече дали има процедурни нарушения, ще се произнесе съдът'', каза още Янев.

На въпрос дали има мачкане на политически опоненти премиерът отговори, че това е много силно определение и допълни, че такива неща започват да се говорят в публичното пространство преди всяка предизборна кампания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във