Банкеръ Daily

Общество и политика

Стефан Янев учредява "Български възход"

Бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната в кабинета на Кирил Янев - ген. Стефан Янев учредява тази неделя, 19 юни, от 14.00 часа партията „Български възход“. Учредителното събрание на партията ще се проведе при следния дневен ред: приемане на устав; избор на председател, изпълнителен и контролен съвет.

Стефан Янев беше начело на двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев в периода май - декември 2021 година. В коалиционното правителство на Кирил Петков Стефан Янев бе министър на отбраната, но бе призован да си подаде оставката заради изявления, свързани с руската агресия срещу Украйна. Той използва термина, който употребява Владимир Путин за инвазията си в съседната държава, „военна операция“ вместо война, което според премиера бе недопустимо за министър на отбраната ни.

Преди месец - през май, се проведе среща на инициативния комитет на бъдещата политическа формация. На нея Стефан Янев обяви, че партията му ще бъде ориентирана към консервативните ценности.

Обявявайки политическото си движение, Стефан Янев посочи, че: "Български възход" ще изпълни демокрацията със съдържание. Външната политика следва да бъде насочена към запазване на политическа независимост чрез търсене на необходимите баланси“. Той подчерта, че това няма да бъде поредната партия, а мост между гражданите и органите на държавната власт.

Сред лицата на „Български възход“ се очаква да бъдат бившият регионален министър от кабинетите на Стефан Янев - Виолета Комитова, Ралица Симеонова, която бе началник на политическия кабинет в служебното правителство, което Янев оглавяваше, Георги Самандов, който бе зам.-министър на енергетиката в служебните правителства, Данчо Бончев – съветник в МС по време на служебните правителства и Николай Коев, който също бе част от екипа на служебните правителства.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във