Банкеръ Daily

Общество и политика

Стефан Янев: Ще работим с всички таланти

S 250 be182f29 afd1 4fbc a254 7e9b2dad9ed9
S 250 b2c50d38 715d 48fe 8a51 ddf18fc4d746

На представянето на политическата партия "Български възход", нейният лидер ген. Стефан Янев обясни, че тя не може да се позиционира по оста "ляво" - "дясно", защото това е разделение от ХХ век.

"В момента лявото и дясното не дават ясни характеристики на съдържанието, което ние се опитваме да влагаме в тези думи" - посочи Янев.

Партията ще работи в идеологическия спектър на национален консерватизъм, което означава утвърждаване на развитието на държавата от гледна точка на консерватизма, обърнато към българските традиционни ценности: училище, семейство, вяра, общност, колектив между българите.

"Оттук нататък това политическо пространство предполага взаимодействие с всички политически сили. Партията ще е тип обединител - тя ще обединява всички български таланти - всички качествени и морални хора, които искат да работят за бъдещето на България" - подчерта лидерът на новата формация.

Помолен да коментира отказването на Ралица Симеонова да бъде съучредител на партията му часове преди това да стане факт, Стефан Янев бе категоричен:

"Ралица Симеонова е много качествен човек. Но тя, като всеки един от нас, е човек със свободна воля. Така че това е нейно решение - тя така е решила и преценила. В крайна сметка партийното строителството - така, както аз го разбирам, и това, което видях днес на това учредително събрание - е събрание на хора със свободен дух и свободна воля. Всеки един от тях доброволно решава къде иска да бъде или да не бъде. Така че всеки един е добре дошъл да решава дали да влиза или да не влиза, дали да помага или да не помага" - обясни Стефан Янев и продължи:

"Ще обединяваме всички таланти, всички българи, които с характер, с морал, с етика, с труд и с това, с което са способни, ще допринасят за бъдещето на България".

След това уточни, че под "обединяване" между партиите има предвид по-точно взаимодействието между партиите, което ще се случва в парламента, когато българският народ ги изпрати там. И това взаимодействие ще има представителството, дадено от българските гласоподаватели. Те са тези, които ще ги изпращат в законодателния орган, за да могат да сформират и законодателната, и изпълнителната власт. За да работят за българския народ, който ги е изпратил там.

Лидерът на "Български възход" обърна внимание на журналистите да не бъркат обединяване на партии с обединяване на хора.

На въпрос дали би работил с формацията на Асен Василев и Кирил Петков и дали те са таланти, Стефан Янев се разсмя и отговори, че не трябва да се очаква тъкмо от него да им дава оценка дали са таланти или не.

"Затова защото последните им изпълнения - дори сценични - ги оценява целият български народ" - обясни Янев, но дебело подчерта:

"Пак ви казвам - не правим политически проект, който да чертае ровове, разделителни червени линии и така нататък. Бъдем ли избрани от народа да го представляваме в парламента, смятам, че ще сме длъжни да намерим взаимодействие с всички партии, представени там."

След това той представи личностите в изпълнителния съвет на партията му:

Николай Коев - журналист, специалист по Балканите, Георги Самандов - инженер, занимавал се с търговия на електрическа енергия, заместник-министър на енергетиката по време на едно от служебните правителства на Стефан Янев; Елена Цонева -предприемач, проф. Виолета Комитова - бивш министър на регионалното развитие, проф. Даниела Дашева - бивш министър на спорта, Емилияна Попова - прокурор, част от екипа на Стефан Янев в служебния му кабинет, Надежда Самарджиева - адвокат с над 10-годишен стаж и Николай Бабуров - инженер, с бизнес в ИТ-сектора.

На въпрос дали е готов да бъде най-добрият министър-председател на България за последните 30 години, Стефан Янев отговори, че не би могъл да даде подобна оценка за себе си, но като личност е готов да работи за това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във