Банкеръ Daily

Общество и политика

Стефан Янев: Сглобяването на кабинета не вещае дългосрочност

"Начинът на сглобяване на такъв вид мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той. Ако приемем, че парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в период на непредсказуемост и е трудно да прогнозираме колко би издържал такъв тип режим на управление. Това не е добре за гражданите и бизнеса."

Това заяви служебният премиер Стефан Янев, който е на посещение в Плиска, по повод проектокабинета на "Има такъв народ" (ИТН).

Премиерът обясни, че теоретично е възможно служебният кабинет да продължи като редовен - дали ще стане на практика било рано да се обсъжда. Той уточни още, че назначеното от президента правителство има готовност да продължи работа, ако се стигне до нови избори.

ИТН върна вчера на президента Румен Радев изпълнен мандата за правителство, а държавният глава подписа указ, с който предлага на Народното събрание да избере нормирания за премиер Пламен Николов.

Все още обаче не е ясно дали останалите партии в парламента ще го подкрепят.

"Не се опитвам да обвинявам нито политици, нито партии. Разбирам, че търсят компромиси и възможности, и се надявам да бъдат успешни в намирането на такива", уточни служебният премиер.

Той напомни, че през последните 30 години в България няма много опит с правителства, подкрепени от плаващи мнозинства.

Преди дни лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ако БСП получи мандат за съставяне на кабинет ще предложи служебният да стане редовен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във