Банкеръ Daily

Общество и политика

Стефан Янев се срещна с посланика на Израел Йорам Елрон

Премиерът Стефан Янев е провел среща с посланика на Израел Йорам Елрон. В хода на разговора акцент бил поставен върху двустранните отношения, които имат здрави основи и които днес се развиват ефективно във възходяща линия - в дух на взаимно доверие, сътрудничество и приятелство, посочват от Министерския съвет.

Премиерът е отбелязал, че България и Израел са тясно свързани исторически, като днес връзките ни са силни и се основават на общи интереси и сътрудничество в редица области от взаимен интерес.

В рамките на срещата били обсъдени нови перспективи за задълбочаване на ползотворното взаимодействие на двете държави по ключови въпроси от взаимен интерес, включително в иновациите, киберсигурността и отбраната, медицината, управлението на водните ресурси и туризма. Обърнато е било специално внимание на доброто сътрудничество в сферите на образованието и културата.

Фокусът на разговора е бил насочен към сериозната ескалация на насилие в Израел и палестинските територии.

Стефан Янев е призовал за прилагане на ефективен дипломатически подход. В този контекст България подкрепя всички дипломатически усилия на ниво Европейския съюз и ООН, както и на международните партньори за деескалация на напрежението. Премиерът е използвал възможността, за да приветства стъпките, които Израел е предприел за намаляване и предотвратяване на напрежението и за гарантиране на свободата на религия в Йерусалим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във