Банкеръ Daily

Общество и политика

Стефан Янев освободи две заместник-министърки на Кирил Петков

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев от длъжността заместник-министър на икономиката са освободени Калина Константинова и Яна Балникова, съобщи правителствената пресслужба.

Освободен е и заместник-министърът на туризма Даниела Стоева-Иванова.

Вероятно освобождаването на Константинова и Балникова е свързано с това, че те са от екипа на Кирил Петков, който вече не е част от служебното правителство. Възможно е освободените заместнички на Петков да станат част от подготвяния политически проект, в който ще влезе и бившият служебен министър на финансите Асен Василев.

При анонсирането на влизането си в политиката самият Кирил Петков посочи, че част от досегашния му екип в Министерството на икономиката също ще участва в политическия му проект, който "няма да е на база политически линии ляво-дясно".

"Хората, с които ще се заобиколим, ще бъдат със същия профил - с високо ниво на почтеност, които имат кариера и успешно битие извън политиката. Да си независим, значи да имаш алтернатива. Ако си мечтаеш само и единствено за кариера, ти ставаш зависим. Ще искаме нивото на почтеност да бъде доказуемо - да се знаят техните средства, какви са, откъде са", описа Петков профила на хората, с които ще се обгради.

Според официалната й биография Калина Константинова завършва икономика в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания. Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Работила е в частния, публичния и нестопанския сектор.

Яна Балникова има над 10-годишен опит в аутсорсинг индустрията, където създава и управлява големи екипи, реализира проекти в разнородни индустрии и внедрява програми за оптимизиране на процеси. Била е  част  от управленския екип на успешна международна фирма, основана в България. През 2018г. се присъединява към екипа на млада иновативна биотехнологична фирма. Завършила е японистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и има магистратура по Бизнес администрация от Американския университет в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във