Банкеръ Daily

Общество и политика

Стефан Янев очаква предсрочни избори наесен

Бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев събра Инициативния комитет на новата си партия "Български възход". Янев определи днешния ден като "перфектен за партийно строителство". По думите му в момента зее пропаст между партиите и гражданското общество, а целта на неговата партия е да я запълни. Янев бе категоричен, че очаква предсрочни избори, вероятно през есента. Той предвижда участие на 'Български възход" в следващия парламент. 

Свикването на учредително събрание ще се състои в края на май или в началото на юни. След това трябва да бъдат събрани поне 2500 подписа, които да бъдат внесени в Софийския градски съд при регистрацията на партията.

Сред членовете на инициативния комитет са бившият служебен регионален министър Виолета Комитова, бившият депутат от НДСВ и ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. Пламен Моллов, изпълнителният директор на Борда по туризъм Поли Карастоянова, бившият зам.-министър на енергетиката в служебния кабинет Георги Самандов, както и бившият зам.-министърът на отбраната Ралица Симеонова, както и медийният съветник на Янев в служебното правителство Николай Колев.

"Съмишлениците, които сме събрали днес и които участват в този инициативен комитет, споделят идеята и необходимостта от партия, която да се развива в сектора на националния консерватизъм", каза бившият военен министър. "Национален, защото националната държава България трябва да я има, да се развива в многонационалното семейство и в съюзите, в които участва. Консерватизъм от гледна точка на изповядване на основните ценности, които българският народ разпознава. Ценностите, свързани със семейството, с дома, с образованието и духовността", поясни той.

Бившият министър на отбраната благодари за подкрепата на всички "при изграждането на една нова, смислена и полезна формация, която ще има важна роля в политическия живот на страната". "Надявам се след време да разказваме на децата и внуците си за този ден и без притеснение, и без да се срамуваме, а гледайки назад с гордост да казваме: "И аз бях там, бях част от този процес." Днес заедно поставяме едно ново начало, което се надявам да е ново начало и за българската политика. Демонстрация как всяка една българска партия трябва да работи, а именно - отразявайки предпочитанията на своите избиратели", добави той. А това ще е формация, която ще бъде близо до хората и ще работи за тях. "Във вътрешнопартиен план ще направим всичко възможно да бъдат отчитани позициите и експертизата на нашите симпатизанти. Аз вярвам, че всеки успех е резултат от работата на един добър екип. Нашата основна задача е да изградим точно такъв екип. Да говорим повече за ние и по-малко за аз", изтъкна Янев. "Ние не го правим заради нашето его или защото търсим слава и престиж. Всеки от нас е постигнал достатъчно. Време е да даваме повече за страната си и да мислим за нашето утре", смята ексминистърът. 

В отговор на въпрос Янев категорично отрече партията му да е свързана с президента Румен Радев. "Ако свързвате президент със създаването на партия, означава, че предполагате някакъв сценарий, в който президентът иска да влияе на политическия процес, без да носи отговорност. Мисля, че това той не го иска и няма да го направи", отбеляза той. И подчерта, че "Български възход" е абсолютно автономен партиен субект, който ще се бори за доверието на всички български граждани. "Свикнахме с ниска избирателна активност. Моят апел е към апатичните, негласуващите – да гласуват. Ще работим в тази посока", призова той. 

Стефан Янев критикува правителството по повод действията му около газовата криза и военнотехническата помощ за Украйна. И заяви, че се е оказал "лош пророк" по тези теми. Според него политическото говорене за изпращането на военнотехническа помощ за Украйна силно е разединило обществото. А "хаотичните действия" на кабинета са довели до кризата със синьото гориво.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във