Банкеръ Daily

Общество и политика

Стефан Янев: Локдаунът е крайна мярка, която искаме да избегнем

Целта е да не се стигне до локдаун, това е крайна мярка, която искаме да избегнем. Това каза служебният премиер Стефан Янев в рамките на инициативата "Властта говори! Открито", излъчвана на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. "С основание хората са загрижени. Въпросите за здравето на всеки един отделен човек и състоянието на здравеопазването са от особена важност. Усилията са ни в тази посока – да пазим живота и здравето чрез повишаване на капацитета на здравната система. Поради повишеното ниво на заболеваемост. Всички усилия, които предприемаме, са да не се стигне до локдаун. В тази посока работим още от началото на първия служебен кабинет, когато беше преработена цялата методика за отговор на COVID-19, беше подготвен цял пакет от инструменти. Мерките бяха щадящи, за да може икономиката и бизнесът да работят и хората да водят относително нормален начин на живот в условията на такова заболяване. В момента се налагат нови мерки", посочи Янев.

"Информациите са противоречиви, защото сме в предизборна обстановка и тази тема се използва от различни политически сили за различен начин на говорене. Последните мерки със зеления сертификат целят увеличаване на тестването на хората, за да се намери скритата заболеваемост. Ограничава се достъпът до обществени места, където лесно може да се разпространява заразата", посочи още премиерът. По думите му идеята е от една страна хората да бъдат по-рано предупредени да вземат мерки за здравето си, а от друга – да се помогне на здравната системата да бъде в състояние да поеме най-тежките случаи. "Първите данни, които имаме, са, че пикът на заболеваемостта може би е в процес на овладяване и постигане на някакво плато. Надявам се това да се потвърди. След последните мерки имаме много по-голяма база от хора, които се тестват - около 50 - 60 000. Така добиваме представа за това как се развива разпространението на болестта и да се вземат адекватни мерки", обясни Янев.

Още в събота сутринта ще бъдат разгледани офертите за доставка на тестове за учениците, стана ясно още от думите на министър-председателя. "Предполагам, че следващите десетина дни децата ще могат да се върнат в класните стаи", допълни той. И уточни родителите, които решат, че не искат да тестват постоянно децата си, ще имат право да ги оставят онлайн.

Задължителна ваксинация няма и няма да има у нас. Зеленият сертификат не цели някаква форма на принуда, хората не трябва да забравят, че това е временна мярка, изтъкна още Янев. Запитан дали самият той е ваксиниран, министър-председателят отговори, че се е имунизирал още през месец май, но не е искал да обявява това публично, за да не се сметне като пиар акция.

"Служебният кабинет още от май месец работеше в посока повишаване на доходите на населението и на социалните плащания. Добавката от 50 лв. за пенсионерите беше запазена за цялото лято. В последствие тази добавка нарасна на 120 лв. От 25 декември влиза в сила новото правило за изчисляване на пенсиите, при което изчислителният стаж се увеличава. Така всички пенсионери ще получат повишение на пенсиите си. Увеличени са плащанията и в помощта за отопление. С актуализацията на бюджета сумите са над 530 лв. на месец на семейство. Грижите на държавата са на място, където трябва", заяви премиерът в отговор на въпрос за социалните мерки в отговор на пандемията. "Инфлацията е този феномен, който е обратната страна на възстановяване на икономиката. Инфлацията в България е измерима с инфлацията в цяла Европа. Тя се дължи както на възстановяването на икономиката, така и на повишаването на цените на горива и електроенергия. Този процес го има в цяла Европа. Тя е в рамите между 3 и 4%, като се предполага до края на годината да е около 4.5%. Това се приема за нормално от икономическа гледна точка и влиянието ѝ върху домакинствата не се очаква да е голямо", допълни той.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във