Банкеръ Daily

Общество и политика

Стефан Янев: Исторически ниско ниво на безработица

Служебният кабинет се опитва да намери правилния баланс между мерките за опазване здравето на хората, грижата за бизнеса и учениците във връзка с предстоящата учебна година. Така премиерът Стефан Янев коментира от парламентарната трибуна новите противоепидемични мерки, обявени от Министерството на здравеопазването. По думите на Янев те са достатъчно щадящи.

"До голяма степен мерките на открито са доста по-либерални. В същото време механизмите, които предвиждат определена компенсация, там, където съответен бизнес ще бъде принуден да работи в нови условия, са в обичайните рамки - 60:40, където бизнесът работи, и 75:0 - където е затворен. Разбира се, тези средства в бюджета ги няма и зависят от актуализацията, което е в ръцете на Народното събрание", обясни той.

По-рано стана ясно, че новите мерки влизат в сила от 7 септември. Учениците ще започнат учебната година присъствено на 15 септември. Въвежда се обаче вечерен час за заведенията до 22 часа. Състезанията на закрито ще са без публика, а тези на открито - с до 30% запълняемост на местата. 

Ограничения има и за груповите събирания - до 30 души на закрито.

"България отбелязва исторически ниско ниво на безработица - 4,9%, което говори добре за жизнеността на икономиката", заяви Янев.

В същото време има проблем с инфлацията заради цените на енергоносителите и горивата, но това е световен проблем. Според Янев, мерките, заложени в актуализацията на бюджета, са достатъчни на този етап.

"Няколко са мерките, които вече са предприети. Дали тези 12.5% , които са заложени за увеличение на пенсиите са  достатъчни, отговорът е:  Да, на този етап те са достатъчни, защото изчисленията на моментното състояние, на базата на данни на НСИ, са, че този ефект на инфлация ще бъде от порядъка на 3-3+ процента до края на годишна база", разясни министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във