Банкеръ Daily

Общество и политика

Стефан Янев и Зоран Заев: Трагедиите са общи

"Днес е особен ден, белязал българския народ с две сериозни трагедии. Инцидентът от миналата вечер в село Рояк, където загинаха български граждани в дома за възрастни хора. Трагедията в момента се разследва. За съжаление, в рамките на по-малко от 7-8 часа нова трагедия беляза тази нощ - катастрофа с пътнически автобус, регистриран в Република Северна Македония, с граждани на Република северна Македония и други народности и за съжаление, с над 40 души загинали. Трагедиите са общи. Трагедиите са това, което ни докосва и ни прави съпричастни, без значение каква националност са хората, които вече не са между нас." Това заяви служебният премиер Стефан Янев в обща пресконференция с премиера на Северна Македония Зоран Заев. Двамата разговаряха след трагедията на магистрала "Струма", при която загинаха 46 души, пътували в автобус с македонска регистрация. Янев изказа съболезнования на близките и семействата на загиналите.

Министър-председателят подчерта, че всички органи, които имат отношение към безопасността и разследването на такъв тип инциденти работят на място. Продължава разследването на магистрала "Струма", а вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев пътува към община Дългопол, за да се обсъдят възможностите за допълнително подпомагане на оцелелите в дома за стари хора в Рояк.

Оцелелите от катастрофата на "Струма" са настанени в "Пирогов". Те бяха посетени от Заев и Янев. Общото мнение на медиците са, че травмите им са относително леки и вероятно в близките 1-2 дни повечето от тези хора ще бъдат в състояние да бъдат транспортирани при техните близки.

"В координация сме с премиера Заев от ранните часове. Нашите власти и тези на Северна Македония имат координация по съответните сектори - министерство на здравеопазването, външните работи, вътрешните работи, както и органите, които извършват разследването и съответните органи на прокуратурата. Координация е създадена на всички нива", уточни премиерът Янев. На въпрос дали причина за катастрофата е проблемен участък, той отговори, че оценката на участъците по магистралата е работа на специализирани органи. И не приема спекулациите, че дупки или неравности са причинатата за инцидента. От видимата картина по-скоро е друга причината, смята той.

Зоран Заев каза, че страната му е изгубила 11 деца, а останалите починали са млади хора, които са се връщали вкъщи. Ранените са в стабилно състояние, някои са с по-тежки наранявания. А тези, които са добре, ще бъдат транспортирани у дома със съдействието на българските власти.

Попитан дали тази трагедия ще бъде използвана в обтегнатите отношения с България, Заев отговори: "България и Република Северна Македония са и в добро, и в лошо заедно, братски народи сме и трябва да си помагаме - и в добро, и в лошо. При такава трагедия позитивното е, че си помагаме."

Премиерът на западната ни съседка не пожела да коментира политически теми, но поздрави Румен Радев за преизбирането му за втори президентски мандат. "Когато на съседите им е хубаво и на нас ни е хубаво", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във