Банкеръ Daily

Общество и политика

Стефан Янев и Зоран Заев поеха отговорността за ефективни преговори

Стефан Янев

Премиерът Стефан Янев проведе в четвъртък телефонен разговор с колегата си от Република Северна Македония Зоран Заев. Заев честити на българския премиер назначаването му като служебен министър-председател и му пожела ползотворна и успешна работа. 

Политическите лидери на двете държави споделиха общата си отговорност да създадат среда за диалог и конструктивни разговори. Двамата премиери обсъдиха теми от общ двустранен интерес, като акцентираха върху необходимостта от полагане на усилия за по-ефективен политически диалог. 

Посланикът в Скопие  Кейт Бърнс обяви в сряда след среща с премиера Зоран Заев, че САЩ ценят двустранното си партньорство със Северна Македония и искат да видим преговори за присъединяване към Европейския съюз възможно най-скоро.

“Виждаме положителен път напред и сме доволни от продължаващите преговори от страна на България, така и на Северна Македония, за придвижване на Скопие към присъединяване към ЕС “, коментира посланик Бърнс.

Стигна се до заключението, че политиките на диалог отварят перспективи за нашата страна и целия регион, а Съединените американски щати, както беше обявено, са загрижени за положителните процеси в региона“, каза премиерът на срещата, като добави, че “ние сме фокусирани върху положителното развитие по отношение на следващата стъпка в европейската интеграция, както и върху развитието на добросъседските отношения с България.“

В същото време обаче в интервю за  македонския сайт  „Фокус“ премиерът Заев заяви, че България нарушава откровено 2-ри член от Договора за приятелство и добросъседство между двете държави. 

„Договорите са задължение на двете страни, които ги подписват. По-успешни сме от всяко друго споразумение, постигнато в съвременна Европа. Ето, например, на нечии исторически комисии им трябваха 20 години, за да стигнат до решение. През първите две години успяхме да се договорим за пет исторически личности и три исторически периода и да ги отбелязваме заедно“, заяви Заев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във