Банкеръ Daily

Общество и политика

Стефан Янев: Европейският съюз се държи като следвоенна плячка

Високите цени на газа и липсата на предвидимост водят до стрес сред населението и бизнеса. Има обещания, че се защитава националния интерес, но не виждаме практически резултати. Това заяви пред БНТ бившият служебен премиер и лидер на партия "Български възход" Стефан Янев. По думите му лидерството не се вижда и в общ европейски план, тъй като въпросът за газа трябва да предизвика европейска солидарност. "Европейският съюз в момента се държи като следвоенна плячка, нечия, на някои велики държави извън ЕС и трябва да намери своето лице", каза Янев. По думите му България трябва да престане да се държи като кандидат-член, а да предлага решения и визии, наравно с другите европейски лидери.

Според лидера на "Български възход" решението да не се плаща в рубли на "Газпром" не се спазва от всички европейски държави. "Липсата на газ и високите цени заплашват всички европейски икономики, но не видяхме солидарност и някакъв вид решение от типа на чл. 5 на НАТО", посочи той.

Янев изтъкна, че българският национален интерес минава през силна икономика и предвидими цени. И допълни, че формацията му е партия в развитие и истинското ѝ изграждане ще продължи след 3 октомври. Най-важните акценти са свързани с демографската криза, а българската политика се нуждае от нов морален стожер.

Темата за охраната на границата не е от вчера, малко е правено за оборудването и екипирането на състава, смята бившият служебен премиер. Той е на мнение, че е рано да се прави оценка за действията на служебното правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във