Банкеръ Daily

Общество и политика

Стефан Янев е готов да участва в политически проект

Служебният премиер Стефан Янев и министрите от служебния кабинет Асен Василев и Кирил Петков. Вдясно - вицепремиерът от служебното правителство Атанас Пеканов

Премиерът Стефан Янев заяви, че би ръководил и следващо служебно правителство, ако е необходимо. От думите му стана ясно, че би подкрепил и политически проект на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков. Янев добави, че би се включил във всеки проект, който работи в полза на страната.

"Не можем да бъдем сигурни в нищо към този момент. Очевидно се намираме в една перманентна политическа криза. Кризата е на политическото лидерство и представителство. Говорим за феномен, който се откроява много ясно. Има липса на връзка между партиите и обществото. Гражданите не се чувстват достатъчно добре представени от политиците. Именно тази ниша може да бъде запълнена от едни евентуални нови политически проекти", обясни Янев. "Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели. Те не принадлежат на един човек", изтъкна служебният министър-председател. "Всичко е възможно. Този проект би могъл да се яви и на следващите избори и това е въпрос на технология. Не съм подготвен да ги дискутирам, защото не съм правил такова проучване", добави той.

В интервю за Нова телевизия премиерът коментира и "българския списък" по глобалния закон "Магнитски". През август Брюксел запита защо българското правителство налага санкции в резултат на решение на трета страна - Съединените щати. "По отношение на този акт ние нямаме диспут с Европейската комисия. Въпросите им са уточняващи. Когато говорим за допълнителни имена, имаме две писти на действие. Едната възможност е американското правителство да добави нови имена. Аз не съм чувал, че такова нещо предстои. "Българският списък" е само информативен и има за цел да предупреди фирмите да бъдат достатъчно предпазливи. Той вече си изигра ролята", каза Янев.

Запитан за мигрантската вълна, той отговори, че има решение за задействане на натовски механизъм за бързо реагиране. Тази готовност е 24 часа. "От Афганистан вече са изведени определено количество граждани, които са работили с американското правителство. В необходимост за осигуряването на тяхната охрана и защита НАТО създава такъв контингент. Там е предвидено да има и лекари, и психолози. Това е хуманитарна операция с ограничен мандат", обясни премиерът. "Всички анализи сочат, че ситуацията ще предизвика сериозна мигрантска вълна. Ние работим активно в това направление и вече сме взели адекватни мерки", увери министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във