Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТАВА ЛИ КЛЮЧЪТ ОТ КАБИНЕТА ЗА СЪРЦЕТО НА ПРЕМИЕРА?

Най-сетне една гатанка, която от април насам терзаеше общественото мнение, получи отговор. Спорната фигура на бившия политик Стоян Ганев намери мястото си в управленския пасианс. На 21 август със заповед на премиера Симеон Сакскобургготски досегашната длъжност началник на политическия кабинет на министър-председателя бе повишена в ранг, а Ганев назначен за директор на същия кабинет. Според Правилника за дейността на Министерския съвет изпълняващият тази длъжност има следните четири важни задачи:
- Да организира връзките на министър-председателя с членовете на Министерския съвет, с другите държавни органи, както и с органите на местното самоуправление, с политически и обществени организации и с граждани.
- Да координира работата на политическите кабинети на членовете на Министерския съвет, като периодично свиква заседания с началниците на политическите кабинети и информира министър-председателя за проведените обсъждания.
- Да организира и контролира работата на експертите и техническите сътрудници към политическия кабинет.
- Да съставя програмата на министър-председателя.
Наред с тези отговорни функции шефът на премиерския кабинет държи под пряка опека парламентарния секретар на министър-председателя и директора на дирекция Информация и връзки с обществеността към Министерския съвет.
От май 1997 до юли 2001 г. всичката тази работа вършеше 38-годишният юрист и заместник-председател на Демократическата партия Николай Вълчев. Между него и наследилия го Стоян Ганев има няколко общи неща. И двамата са юристи и са родом от един край - Вълчев е от пловдивското село Първомай, а Ганев - от Пазарджик. По-любопитно е обаче едно друго сходство в съдбите им. Както Ганев, така и Вълчев са от пионерската гвардия седесари. На Николай Вълчев медиите отредиха ролята на сив кардинал в кабинета Костов. Твърдеше се, че шефът на неговата канцелария не само е безкрайно лоялен към патрона си, но и държи ключа на всичките му тайни.
Сега същата тясна приближеност мнозина анализатори подозират в отношенията между Стоян Ганев и Симеон Сакскобургготски. Въпреки че за 46-годишния бивш вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Филип Димитров Стоян Ганев, който от 1992 до 1993 г. председателстваше от името на България Генералната асамблея на ООН, не може да се каже, че е сред народните любимци. Най-малкото защото след края на кратката му политическа кариера у нас той скорострелно емигрира в САЩ. Там обогати биографията си, като стана преподавател по международни връзки и право в университета в Бриджпорт, хоноруван преподавател по международни човешки права в Нюйоркския университет, консултант за България на Американо-еврейския комитет и на одиторската компания Артур Андерсен и член на настоятелството на катедралата Сейнт Джон в Манхатън. Наред с тези активи обаче Стоян Ганев бе уличен в тесни връзки със сектата на Муун и нарочен за агент на КГБ. Така бе изграден черно-белият образ на някогашния външен министър на България Стоян Ганев, успял в емигрантските си години да спечели царското сърце на Симеон Кобургготски. Твърди се, че главната заслуга за това имала сестрата на Симеон Втори - Мария Луиза. Близостта между нея и Ганев възникнала от общата им работа на настоятели на Българската православна митрополия в САЩ. По-важно от тези частно-личностни отношения обаче е какво ще излезе сега от общото дело, свързало премиера Симеон Сакскобургготски и иконома на неговия кабинет Стоян Ганев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във