Банкеръ Daily

Общество и политика

Статуквото не успя да се върне на бял кон, заяви Радев

"Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна, за скъсване с корупцията, с грабежа и беззаконието, за отстраняването на мафията от властта. Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо не се сбъднаха. Връщането на статуквото на бял кон не се състоя". Това заяви Румен Радев, който спечели кандидатпрезидентската надпревара и остава за още един мандат на "Дондуков" 2. Той благодари на всички, които са гласували и които са го подкрепили. Радев поздрави и опонента си - проф. Анастас Герджиков, както и всички кандидат-президенти за това, че са дали принос със своите идеи.

"Въпреки огромните пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно с фалшиви новини, с режисирани скандали и огромните усилия да отблъснат хората от изборите дори и днес в изборния ден, България издържа този изпит по демокрация. Не се поддаде на опитите да се посее етническо разделение. Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата", каза още Радев. "Това е победа на взаимното ни доверие, на единната ни вяра за законност и справедливост, за това, че заедно можем да успяваме. Предстоят ни още усилия, но България излиза от застоя и автокрацията, на пътя на свободата е", изтъкна държавният глава.

"Новият парламент няма право на грешки и протакане, защото хората няма да простят. Всяка партия, която пренебрегне това, ще бъде отречена от хората. Очакванията на обществото са, че трябва да се види отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци. Да вземе отлагани с години решения", призова Радев. И допълни, че борбата с пандемията остава приоритетна задача, а новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във