Банкеръ Daily

Общество и политика

Стартира проучване за свободата на словото в България

Асоциацията на европейските журналисти в България започва проучване за свободата на българските медии. Тази година мотото на инициативата е „Журналистика без маски” и има за цел да представи актуална снимка на медийната среда в страната.

Ключово е, че анкетата се провежда точно в този момент, когато ситуацията търпи коренни промени заради пандемията. Това ще даде възможност да се види как и доколко общата ситуация се отразява на журналистиката не само в София, но и в цялата страна, твърдят от организацията. 

В анкетата могат да се включат всички действащи журналисти, като целта е да се изясни какво е усещането за свобода сред тях, има ли нови форми на натиск в медиите и какви са актуалните проблеми в професията.

Петото по ред проучване за свободата на медиите започва днес, в Световния ден на свободата на печата, и ще продължи един месец. Анкетата ще бъде отворена за попълване в продължение на един месец - до 3 юни 2020 г. 

АЕЖ-България провежда своето изследване върху проблемите на медийната свобода от 2011 г. В последното проучване през 2017 г. се включиха над 200 журналисти от България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във