Банкеръ Daily

Общество и политика

Стартира програма за ваксинации на стойност 2 млн. лв.

Стартира мащабна кампания за ваксинации. Това обяви здравният министър Петър Москов на брифинг в министерството. Кампанията е част от неговата програма за подобряване на здравните грижи за майките и децата.

"Когато хората видят в интернет някоя простотия за ваксините, никой не им обяснява защо не е вярна, а трябва да правим това. Те се страхуват за децата си не защото са глупави, а защото не им се обяснява", изтъкна Москов. Според него трябва да се проучат притесненията на хората за ваксините, за да бъдат разсеяни.

За програмата, която стартира от 1 септември, МЗ ще разполага с 2 млн. лева до края на годината, а има планирани пари и за догодина.

Като цяло държавата инвестира в повече грижи за здравето на майки и деца, посочи министърът. Занапред ще се осигурява и на 100% неонаталната диагностикa, като ще се поема цената и на изследванията по време на бременност.

Ще се гарантира и комплексност на лечението на деца с увреждания, като в 28-те областни болници ще се създадат консултативни центрове. Те ще предлагат на родителите пълен набор от специалисти - семействата на деца с увреждания вече няма да търсят сами лечение или платени услуги, а ще получават терапевтичен план. Ще бъде осигурена и работа с психолози, както и за родители на недоносени деца и малчугани, които подлежат на хирургична намеса.

Новите центрове към областните болници пък ще събират данни и за регистър за децата с хронични заболявания. От септември пък започват първите обучения на педиатри и лични лекари за ранно откриване на аутизъм при деца до три години.

Любопитно бе, че министър Москов се появи на брифинга с фланелка на лондонския „Арсенал" в чест на снощната им победа над Челси, с което топчиите спечелиха "Къмюнити Шийлд".

Facebook logo
Бъдете с нас и във