Банкеръ Daily

Общество и политика

Стартира кампания за изграждане на паметник на дядо Добри

Стартира кампания за изграждане на паметник на дядо Добри. Планира се монументът да бъде издигнат при храм-паметника „Св. Александър Невски“. 

„Паметникът ще бъде изграден изцяло с дарение. За целта сме организирали дарителска кампания. Нашата основна идея е да привлечем в изграждането на паметника децата от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино. Те ще бъдат ръководени от  скулптор-каменоделец”, каза Борислав Радославов, автор на книга за дядо Добри, пред Нова телевизия. 

Дядо Добри почина на 13 февруари на 103- годишна възраст. 

Добре Димитров Добрев, известен като Дядо Добри и наричан от някои Светецът от Байлово,  е български дарител за реставриране и поддържане на много български храмове.  Считан е от мнозина за изключителен духовен пример в българското общество.

Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. В продължение на 15 години Добрев се посвети на това да помага, без да иска нещо в замяна. Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на църквата. Винаги е живял много скромно, в малка пристройка към църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в родното си село. Някъде от това време датира и неговата мисия за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България. За него се грижеше една от дъщерите му.

Години наред той ходеше всеки ден пеша до София, която е на 32 километра от Байлово, за да събира пари пред храма „Александър Невски“ или пред църквата „Свети Седмочисленици“. С просия в пластмасова чашка старецът е събрал да дари 40 000 лева на „Александър Невски“, 10 000 лева за Байловската черква „Св. Кирил и Методий“ и е направил и дарения от хиляди левове за черквите в Калофер и Поибрене. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във