Банкеръ Daily

Общество и политика

Стартира кампания на “Воля“ за безплатни лекарства за деца и пенсионери

От днес започва национална кампания на партия "Воля" за цените на лекарствата в цялата страна под наслов “Да обсъдим заедно лекарствената политика и ценообразуването на лекарствата в България“, която акцентира върху безплатните медикаменти за децата и пенсионерите.

Безплатни лекарства за учениците до четвърти клас, медикаменти за учениците между пети и осми клас да са наполовина поети от държавата и безплатни лекарства за пенсионерите.

“Това е инициатива на цялата партия, всички колеги ще се включат впоследствие, а и не само предполагам, че и много наши симпатизанти ще доразвият такава политика, тъй като до момента дори само с обявяването на кампанията срещаме голяма подкрепа“, каза пред БНР Кръстина Таскова, зам.-председател на парламентарната група на “Воля“.

Всички сме на мнение, че трябва да има промяна в лекарствената политика и не само. Знаете, че най-различни партии, дори все още нерегистрирани, неучредени или пък парламентарно представени и извън парламентарно представяни говорят за приоритети в здравеопазването и за гръмки реформи, но в крайна сметка години наред абсолютно нищо не се случва“, посочи още тя и допълни, че затова те започват от тази първа крачка и впоследствие се надяват да поставят основите на едно истинско модерно здравеопазване.

На въпрос търсене на избиратели ли е акцията, Таскова отговори: “Ако си търсим избиратели през аптеките на г-н Марешки това означава, че той си има вече над 2 млн. клиенти, което означава, че има и над 2 млн. избиратели. Естествено че, за да има успех една такава идея, тя трябва да бъде подкрепена от хората, които използват лекарствата - в България няма семейство или домакинство, което да не е засегнато от това“.

Попитана кой ще плати безплатните лекарства, тя каза, че това е наистина въпрос на приоритети. „България е първенец по военни разходи за 2019 г. Според нас не можем да стоим на последно място спрямо останалите европейски държави, като процент от БВП по отношение на здравеопазването“, посочи Таскова и допълни, че пари в бюджета ни определено има, защото ние отделяме едва 4,5% от БВП за здравеопазване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във