Банкеръ Daily

Общество и политика

Старозагорската опера открива сезона с "Отело", с директно излъчване на живо

Днес, 6 ноември, от 19.00 часа е официалното откриване на новия оперен сезон 2020/2021 на Старозагорската опера. Зрителите ще могат да гледат операта "Отело" от Джузепе Верди.

Спектакълът може да се гледа в директно излъчване на адрес https://7arts.bg/product/live-otelo/?utm_source=facebook&utm_medium=video_1&fbclid=IwAR3RQo4zSrB0le2N3aCt7HEJloHev-hs6niOzes_i8DWRjN-pvh4tI9OHjY

Тази опера за чистата любов, завист и ревност не се изпълнява много често - от една страна заради трудното изпълнение на вокалните партии, а от друга - заради необходимостта певците да са и отлични актьори. Тази вечер на сцената на Старозагорската опера в ролята на Отело ще дебютира световно признатият български тенор Камен Чанев. Таня Иванова ще му партнира в ролята на Дездемона, а Александър Крунев ще се превъплъти в образа на Яго. 

Освен оркестъра и хора на Държавната опера Стара Загора зрителите ще могат да видят и представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”. Палката ще е в ръцете на главния диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Режисьор на постановката е Петко Бонев, хормайстор Младен Станев, хореограф - Ромина Славова. Сценографията и костюмите на "Отело" са последната съвместна работа на художниците Цветанка Петкова-Стойнова и покойния главен художник на операта - Борис Стойнов.

Операта "Отело" заема специално място в репертоара на Държавна опера-Стара Загора и за това постановката й тази вечер е създадена с изключителното съдействие на Община Стара Загора.

Първото й представяне в Стара Загора е на 7 декември 1996 г., в бившия Дом на железничаря. Диригент е Маестро Димитър Димитров, дългогодишен директор на Старозагорската опера, режисьор е Румен Нейков, сценографията е дело на Радостин Чомаков, художник на костюмите е Елица Георгиева. В ролята на  мавъра Отело е старозагорецът Костадин Андреев, който тогава е на 28 години. В ролята на Яго е също много младият по онова време певец Мартин Илиев. Днес и двамата са утвърдени солисти на Софийската опера, а с "Отело" Старозагорската опера откри и знаковото 45-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в града през 2014 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във