Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТАРИ НОМЕРА С НОВИТЕ ЗВЕЗДИ

Явно надеждите на мнозинството от българите относно подобряването на положението им чрез управлението са свързани с навлизането на нови личности в политическия живот. Затова и в последната анкета на социологическата агенция МБМД те са гласували най-голямо доверие на евентуална партия на Бойко Борисов (41%) и едва на второ място - на БСП (30%), предпочитайки некомпрометирания все още лидер на една, засега хипотетична, формация пред добре познатата им управляваща политическа сила, която излъга очакванията им. Абсолютно идентична бе ситуацията и преди пет години, когато хората повярваха на обещанията на Симеон Сакскобургготски и загърбиха управлявалия дотогава СДС със същата лекота, с която го бяха подкрепили през 1997-а след краха на БСП.
Съгласно данните от изследването на МБМД за електоралните нагласи на населението през април евентуалната партия на Бойко Борисов не само се ползва с най-голямо доверие, но и би спечелила парламентарните избори, ако те се провеждаха днес. За нея биха гласували 21.6% от избирателите. БСП би била втора сила с 19.1%, а Атака - трета със 7.3%. След тях се нареждат: СДС - 4.7%, ДПС - 4.5%, НДСВ - 3.8%, ДСБ - 2.8%, БНС - 1%, а 25 на сто от анкетираните са заявили, че не биха гласували.
Мирослава Янова, директор на МБМД, смята, че това парадоксално предоверяване на една несъществуваща партия било ясен израз на тоталното недоверие към традиционните политически играчи и към политическите партии по принцип.
Хората не харесват партиите, защото очакват от тях да се променят, а политическите сили не се променят. Те само се множат, а старите лидери си остават, каза още социоложката. Според нея сегашната ситуация може да се обясни с много силния вакуум в политическото пространство, породен от това, че старите партии и особено десницата отказвали да махнат от челните позиции омръзналите на всички лидери.
Това
обяснение е доста спорно
- най-малкото защото не дава отговор на въпроса по силата на каква логика се очаква, че навлизането на нови лица в партиите ще ги възроди за нов живот вече в услуга на обществото. Нима не видяхме докъде доведе сляпата вяра в един външен специален човек, пък бил той и бивш цар? Нима се промени към по-добро политическият живот на страната, след като Симеон изстреля толкова много нови хора по високите етажи на властта? Официално се твърди, че корупцията даже укрепна благодарение на още по-здравото срастване на политическия елит с престъпния капитал. А лидерът на НДСВ непрестанно се кълнеше, че целта на основателите на движението не е създаване на политиканска класа, а защита на интересите на нацията.
С идването на власт на тройната коалиция дори стана практически невъзможно да се води каквато и да било ефективна борба срещу статуквото, защото това би означавало управляващите сами да отрежат клона, на който удобно са се настанили.
Впрочем дали наистина онези, които днес толкова бързат да се запишат в генералското движение, са водени от надеждата то да промени реално политическата система, която сега повсеместно ражда некадърни и корумпирани политици?
Здравият скептицизъм се съмнява - едва ли! По-скоро им се иска да се възползват от новопоявилата се възможност за осребряване на поредното си партийно членство. Нима е случайно, че засега към ГЕРБ най-масово се стичат предимно активисти от СДС, НДСВ, Атака, че дори и от БСП. Дали те просто не предусещат близката катастрофа на своите партии? Ако тези хора наистина вярваха, че Бойко Борисов може да пребори системата, нямаше да се натискат да влязат в неговата все още неродена формация. Защото истинската промяна би означавала и прекратяване на възможността за обогатявяне чрез партийна протекция. Те - основателно - се надяват, че и след неговото идване на власт стопанското статукво в страната, което сега облагодетелства както политическия елит, така и стоящата зад него олигархия, няма да бъде разбито.
Новата стара пиеса
която в момента се играе на политическата ни сцена - с нови партийни формации и с префасониране на старите, всъщност е дирижирана не само от желанието на една или друга личност за власт, а и от обективната икономическа ситуация, която съвсем не е розова. Дефицитът по текущата сметка заплашва икономиката на България с криза и в комбинация с покачването на инфлацията е предпоставка за нейното прегряване, предупреди за пореден път Международният валутен фонд в доклада си за икономическите перспективи пред света към април тази година. Вътрешното потребление, което е основен показател за стопанското здраве на една страна, има отчайващо ниски стойности. Забавя се технологичното обновление, защото само 19% от брутния вътрешен продукт (и без друго твърде нисък) се отделя за тази цел. Накъде върви икономиката, показва и един дребен, но съществен детайл, който не е убягнал от зоркото око на наблюдателите. Така например търговската верига Метро, която върти между една трета и една четвърт от стокооборота на дребно у нас, от две години е на загуба. А когато стъпи в България, беше на печалба. Уж стопанството се е развило, уж доходите са пораснали, а оборотите спадат - това е тревожната констатация, която всеки може да си направи и сам. И още - защо ли след като страната ни уж вървяла към по-добро, броят на песимистично настроените българи непрестанно расте. Само за последния месец те са се увеличили с цели 7% сочат данните от изследването на МБМД.
Задаващата се криза
заплашва да обезцени натрупаните богатства от елита, но много повече той се страхува да не бъде поставено под въпрос незаконното му забогатяване след предстоящото приемане на страната в Евросъюза и въвеждането на нов, вече политически борд, твърдят икономисти и политолози. Затова той търси да намери такива нестандартни драматургични ходове, които да имитират промяна, без реално да има такава. Впрочем драматургията на българския политически театър отдавна не ражда нови идеи, а само поредните псевдогерои.
Един от тях несъмнено е и сегашният столичен кмет Бойко Борисов.
Не е за чудене, че повечето от сериозните политически наблюдатели у нас се усъмниха в автентичността на тази новоизгряла на политическия небосклон звезда. Те не без основание заподозряха, че стремителното издигане на генерала в голяма степен е предопределено от обвързаността му с представителите на едрия бизнес. Поради което е наивно да се вярва в неговата независимост, а още по-малко в намерението му да разбие порочния политически модел в страната, от който реално се е възползвал и той самият. По-скоро неговата поява на сцената е предизвикана от необходимостта да се защити интересът на едрия капитал в България, който е много здраво обвързан със среди от бившите силови държавни структури. За тях едва ли представлява огромна трудност да дирижират формирането на мита за една личност такава, каквато би им била най-изгодна.
Разбира се, номерът едва ли би минал, ако обществото не беше толкова болно. Но сериозното разместване на ценностите през годините на прехода доведе до фатално подронване на неговата духовност, без която е немислимо както генерирането на нови идеи, така и тяхното реализиране в живота. Наличието на все повече необразовани човешки маси формира благоприятна среда за тази учудваща податливост в обществото на почти мистичната вяра, че е по силите на отделни личности да се справят с проблемите на цялата държава. Но, както се казва, всеки народ заслужава своите управници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във