Банкеръ Weekly

Общество и политика

Стари дрязги в нов сезон

Новият парламентарен сезон започна постарому - със скандал между БСП и ГЕРБ още в първия ден след Великденската ваканция (сряда,18 април). Караницата стана в кулоарите, след като заместник-председателят на парламента Емил Христов беше ударил звънеца за край на заседанието. На председателския стол този ден се сменяха само той и колежката му от ДПС Нигяр Джафер. Другите двама заместник-председатели отсъстваха, защото Явор Нотев е в чужбина, а Веселин Марешки по негови си дела. Председателката Цвета Караянчева пък е на посещение в САЩ. Там тя се е срещнала с председателя на Камарата на представителите в Конгреса на Съединените щати -  Пол Раян, с когото са обсъдили отпадане на американските визи за българи. Караянчева му е предложила два варианта за промени в американските закони, които да направят по-бързо и лесно приемането на България в програмата за безвизово пътуване със САЩ.

БСП се закани още в четвъртък (19 април) да поиска оставката на Емил Христов, защото не е допуснал в сградата представители на протестиращите хора с увреждания пред Министерския съвет, които настояват за повече права както за тях, така и за техните попечители и лични асистенти. Те настояват за срещи с всички парламентарни групи, но само социалистите им обърнали внимание.

Във фоайето пред северния вход на парламента заместник-председателите на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев и Антон Кутев се нахвърлиха върху шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов заради недостойната постъпка на неговия съпартиец. Разправящите се бяха заобиколени от други народни представители от ГЕРБ и левицата, които също си викаха един на друг.

Представителите на протестиращите хора с увреждания получили пропуск за влизане в сградата на Народното събрание, но охраната от НСО не ги пуснала заради надписа на черните им фланелки. На тях пишело "Системата ни убива". Според държавните гардове това било вид агитационен материал, което било недопустимо. Антон Кутев уведомил за проблема водещия заседанието Емил Христов, но той нищо не направил.

Драгомир Стойнев и Антон Кутев заявиха, че искат оставката на заместник-председателя на Народното събрание.
Цветан Цветанов пък ги репликира, че целта на БСП е била провокация с цел настояване за оставката на Христов.
Самият Емил Христов съжали за случилото се и се извини, като обясни, че Кутев дошъл при него по време на водене на заседанието да иска да бъдат допуснати протестиращите. Заместник-председателят на Народното събрание обаче не можел едновременно да следи текста, който се чете в зала, и да отговори коректно на Кутев. 

"Г-н Кутев, мога ли едновременно да водя заседание и да разговарям с вас по сериозни въпроси", попита Христов, докато течеше разправията в кулоарите. Депутатът от БСП му отговори: "Г-н Христов, може ли като няма нито един заместник-председател освен вас... председателят го няма, Вие сте единственият, който води. Аз към кого да се обърна?"

Христов отбеляза, че е трябвало да изчакат, за да се даде разрешение. Кутев отвърна, че протестиращите чакали поне 20 минути, но отговор не дошъл. Той повтори, че БСП ще внесе официално искане за отстраняването на Христов. 

Цветанов пък съобщи, че веднага след като разбрал за случая, хукнал навън да види хората, но те си били тръгнали. В ръцете си той държеше подарената му от Кутев черната тениска с "рекламния надпис", но отказа да я покаже на медиите да я снимат. "Смятате ли, че ние ще имаме интерес тези хора да не бъдат чути?!", учуди се заместник-председателят на ГЕРБ, обръщайки се към социалистите. Той припомни, че на министерско ниво има работна група, която уточнява исканията на хората с увреждания. Цветанов упрекна левите депутати, че това е нарочно търсен инцидент с цел политическа употреба. Жельо Бойчев, който  е заместник-председател на лявата парламентарна група, също не пропусна да се включи в разправията. "Лидерът им сутринта каза, че е плакал за майка с дете с увреждане, а те ни ги допуснаха да влязат в парламента", възмутено подхвърли той.

По-рано през деня лидерите на парламентарните групи прочетоха традиционните декларации за началото на новия парламентарен сезон, като всеки пак си запя своята песен. Още при откриването на пролетно-лятната пленарна сесия Цветанов не пропусна да захапе държавния глава. "Прожекторите са включени, г-н президент", отвърна той на Румен Радев заради лекцията му пред студенти в УНСС, в която бе казано, че в България много се краде, защото е тъмно и трябва повече светлина.

Цветанов посочи, че в България е достатъчно светло, за да се виждат постиженията на управляващите. "Вие пожелахте високи амбиции на студентите, с които се срещнахте, ние пък се изкушаваме да си пожелаем вашите амбиции с БСП да не ни отклонят от евроатлантическия път", заяде се шефът на депутатите от ГЕРБ, въпреки че президентът не присъстваше в залата. Цветанов припомни, че Радев се е противопоставил на търговското споразумение СЕТА и го дал на Конституционния съд, а той вече излязъл с решение, че 61 депутати само могат да приемат спорния документ.

Цветанов разкритикува и опозицията в лицето на БСП и ги призова за подкрепа на властта по въпросите на европредседателството. Той отчете свършеното до момента - от европредседателството, през санирането до вдигането на учителските заплати и връщането на 22 хил. деца в училище. Достигнахме БВП от 100 млрд. лв., похвали Цветанов и икономическия растеж. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ пресметна, че 1000 срещи с 10 000 делегати са проведени до момента от българското председателство.

И Патриотите, в лицето на заместник-председателя на парламентарната им група Искрен Веселинов, отчетоха успехи, свързани с европредседателството ни.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пак поиска нов тип управление и нов формат на правителството.

"В момента в българския политически живот има двама лидери – единият е Бойко Борисов, лидер на управляващите, другият е Веселин Марешки, лидер на алтернативата", пък се изцепи в свой стил председателят на "Воля" Веселин Марешки.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък не подмина "паралелната държава" и поиска орязване на депутатските привилегии. "Между политиците и народа пропастта се е увеличила. Необходими са промени и трябва да започнем от себе си. Предлагам да се отнемат всички привилегии на всички народни представители", заяви Нинова в силна реч пред парламента.

Думите й предизвикаха подвиквания и обвинения в популизъм в залата. "Това е справедливост, а не популизъм", посочи соцлидерката. "Това е самоосъзнаване. Народът не приема привилигированата класа", заяви още тя, мотивирайки се с обиколките си из страната и реакциите на хората по места.

Нинова обяви, че БСП ще внесе промени в Правилника за работа на Народното събрание, за да се орежат привилегиите. Като аргумент председателят на партията посочи, че никой не почива, колкото народните представители у нас. "Кой почива по 70 дни?", възмути се Нинова и попита дали миньорите по-малко се трудят, че почиват само 30 дни.

Още на следващия ден - четвъртък (19 април), Нинова превърна думите в дела. Тя и депутати от БСП внесоха в парламентарното деловодство в четвъртък (19 април) предложение за намаляване на депутатските заплати и замразяване на миналогодишното им ниво. Тези промени, ако бъдат приети, трябва да залегнат в правилника за работа на парламента.

"От сегашните 3540 лв. на 2976 лв. - това е заплатата, с която е приключило предишното Народно събрание", поясни Нинова. Тя допълни, че тази заплата се прави фиксирана сума, която не се увеличава до края на парламента, колкото и да расте средната работна заплата за страната.

Тази промяна ще се отрази на месечните възнаграждения на още 19 държавни органи и институции, или на т. нар. политически елит на страната. Спрямо депутатските заплати се изменят и тези на премиера, президента, конституционните съдии и други.

"Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това. Знаем, че ще ни изкарат по-черни от дявола. Готови сме за този упрек, но имаме само един въпрос - кой друг в страната освен политическия и административен елит получава на тримесечие увеличение на заплатата си автоматично, според това дали расте средната заплата?", продължи Нинова. По думите й става въпрос за справедливост и равни права в републиката.

Второто предложение на социалистите пък орязва ваканциите на народните представители. Председателката на БСП предлага те да почиват само на официалните празници, както останалите българи, без никакви извънредни отпуски. Лятната ваканция обаче, която обхваща целия месец август, остава. Тази идея Нинова лансира още в сряда (18 април) в декларация от парламентарната трибуна.

На репортерско напомняне, че нейният предшественик на лидерския пост Михаил Миков е нарекъл тези идеи популистки, Нинова раздразнено отговори: "Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков и провеждам политиката на новото ръководство на партията такава, каквато я разбирам". Тя допълни, че решението ще важи до края на мандата на 44-ото Народно събрание, а следващото ще си решава отново за ваканции и заплащане.

"Но аз мога едно нещо да гарантирам и ми го напомнете, ако съм тук в следващия парламент и ако БСП има мнозинство. Това ще е първото нещо, с което ще започнем, гарантирам - в следващия парламент", закани се отсега ръководителката на "червените".

Заместник-председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов каза, че те са готови за диалог по предложенията на БСП.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението заплатите и привилегиите на депутатите да бъдат намалени. "По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове", изтъкна той и напомни, че  БСП е била част от паралелната държава, за която говори. Според него това не прави чест на тези, които са участвали в приватизацията.

"Като народен представител на база тези пари, които получавам, нито веднъж, където съм отишъл в страната, не съм се възползвал от командировъчно", отбеляза още шефът на депутатите от ГЕРБ. Според него идеята на БСП е несъстоятелна и става въпрос за спекулация. Цветанов посъветва социалистите да вземат пример от ГЕРБ и да отделят част от депутатските си заплати за благотворителност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във