Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТАРАТА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС

Залезът на 40-ото Народно събрание бе ознаменуван с нова придобивка. Два дни преди да се върнат на работа след месец и половина ваканция депутатите се обзаведоха с нова система за гласуване. По този начин предъвкваната повече от три години тема за дисциплината им и санкциите за вот с чужди карти отпада от дневен ред, но остава като проблем. Технологичното чудо въобще не дава гаранции, че народните избраници няма да употребяват картата на ближния си, за да гласуват по договорения по партийна линия начин. Това не отрече и самият председател на парламента Георги Пирински на 8 септември, докато демонстрираше пред журналисти как работи нововъведението и хвалеше предимствата му.
От тази сряда за улеснение на депутатите те имат само една карта, с която влизат в парламента и гласуват. Досега бяха с две - едната им служеше като пропуск, а другата - ако обичат, да дадат вота си при приемане на закон, или както по-често се случваше, да предоставят на колегата си да свърши същата работа, докато те са на по-интересно място. Пределно ясно е, че секретарките на парламентарните групи ще търчат навън с наръч карти, за да могат депутатите да си влязат на работното място, след като колегите им са гласували вместо тях. Със сигурност, ако фоторепортерите се завъртят пред парламента, ще се сдобият с точно такава снимка. Не бих искал условието да не се гласува с чужди карти да бъде наложено по технологичен път - с едни или други технологични устройства или детектори. За мен е въпрос на чест и отговорност да не се гласува с чужда карта, отбеляза парламентарният шеф.
Не че старата електронна технология за гласуване в залата не е за подмяна - тя все пак е от 1990-а, но за 18 парламентарни години се видя, че българският депутат няма да се отучи от кръшкането от правилата по пътя на нравственото самоусъвършенстване. Това е положението. Повече от три години в 40-ото Народно събрание дъвкаха парламентарния правилник в частта му за гласуването и отсъствието от заседания. Поне пет пъти сме помествали цитати от обсъждания по темата. Количеството идиотизми, изречени в минута, бе впечатляващо. Няма да се повтаряме, само ще припомним култовия диалог отпреди година между шефа на правната комисия Янаки Стоилов от БСП и Христо Бисеров от ДПС:
Янаки Стоилов:
Да оставим една алинея, че този, който е отстранен и не напусне залата, му се удържа в двоен размер дневното възнаграждение. В досегашния текст са изброени основанията за отстраняване.
Христо Бисеров:
Тоест ако народният представител си плати, може да остане. Така излиза. Ако аз бъда отстранен от зала и не изляза, аз си плащам още една санкция и си оставам в зала, защото аз искам да си седя в залата.
В крайна сметка народните избраници нагласиха така правилника си, че от началото на 2008-а могат в сряда само да се размотават из кулоарите и кафенетата, а понякога и въобще да не посетят работното си място. В четвъртък и в петък обаче е препоръчително да се явят, защото това са двата дни за гласуване на закони. А ако не им се идва, могат да дадат картата си на някой друг, стига после той да излезе да им я даде, за да влязат на свой ред и те в парламента. Пак в началото на годината народните избраници отхвърлиха с огромно мнозинство предложението да се налага санкция за гласуване с чужда карта чрез отстраняване на нарушителя и глобяване със сумата на дневното му възнаграждение. Така че цитираната по-горе дилема, която години наред не е давала покой на Стоилов и Бисеров, отпадна от само себе си.
Новата система струва на българския данъкоплатец 545 хил. лв., изработена и монтирана е от фирмата Контракс след спечелена обществена поръчка. Работи с Windows и е заимствана от Европарламента и от парламентите на други членки на Европейския съюз. Но струвала два пъти по-евтино, отколкото в странство, похвали се Пирински. Тя ще следи времето за изказване на всяка група и дали има кворум в залата. Досега от председателската трибуна обикновено твърдяха, че има, а камерите показваха празна зала.
Подменени са пултовете за гласуване на депутатските банки и таблата за показване на резултатите от вота. Новите имат екрани, които ще показват името на депутата и ще индикират, че е гласувал със звуков и светлинен сигнал. Сега, твърди Пирински, няма да има блокажи в гласуването. Ако машинката на една депутатска банка се развали, блокира около 30 други. Новите пултове са самостоятелни и нямало да правят такива поразии. Остава да се надяваме, че трийсетина или повече няма да решат да откажат в един и същи момент, абсолютно независимо един от друг. И тогава няма да бъде комплимент, че чудесията е излязла два пъти по-евтино от западноевропейските. Тук, в България, обикновено си плащаме за дяволъците по няколко пъти. Какво друго ново и модерно? А, да, копчето за обозначаване на въздържал се вече е жълто, а не сиво. Това трябва да е мил спомен от петия вот на недоверие към правителството на тройната коалиция, когато партньорите от НДСВ (партията, предпочела жълтия цвят) гласуваха с въздържал се.
Иначе едва ли нещо ще се промени в ритъма на работа на този парламент. Повече от три месеца от Европейския съюз настояват да бъдат приети антикорупционните закони и нормативите, които да гарантират ефективна работа на съдебната система. Само че, тъй като в БСП вече ги тресе предизборната треска, Георги Пирински подкара сесията вместо с равнение по Брюксел, с директивите от Позитано 20. Приоритет в началото на новата сесия на НС ще са социалните закони, обясни той. Законите за референдумите, за лобизма и за конфликт на интереси би трябвало да са окончателно готови до края на октомври. Тъкмо те бяха мотани и отлагани повече от девет месеца заедно с промените в избирателната система и Закона за политическите партии. За прегледност парламентарният шеф раздели десетата пленарна сесия на 40-ия парламент на две подсесии. Едната трае до началото на ноември, а втората обхваща ноември и декември. През първата ще се гласуват важните (изброени по-горе) закони, а през втората - преди всичко Законът за държавния бюджет, Законът за бюджета на НЗОК и данъчните закони. Сякаш те не са нито важни, нито социални.

Facebook logo
Бъдете с нас и във