Банкеръ Weekly

Общество и политика

Стара Загора събра най-много отпадъци

Област Стара Загора е първенец по най-много събрани отпадъци в кампанията "Да изчистим България за един ден". Предварителните данни  сочат, че събраните боклуци са 1686 тона. Сред Регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСВ)челно място заема Софийска област със събрани и предадени 2 373 т. отпадъци, от които 1470 т. са от Столична община. В инициативата освен доброволци от всякакви възрасти взеха участие и над 1200 служители от Министерство на околната среда и водите в партньорство с областните и общински администрации, НПО, студенти и ученици.

Министърът на екоминистерството Искра Михайлова отри кампанията в Пазарджик. Към нея в почистването се присъединиха както служители от РИОСВ-Пазарджик, така и младежи и ученици от пазарджишките гимназии. В унисон с идеята на кампанията учениците носеха тениски на министерството с надпис "Аз обичамприродата". В рамките на посещението Михайлова се срещна и с местното Ловно - рибарско дружество "Сокол 1893" - Пазарджик. В тяхно лице министърът видя партньори в опазването на околната среда.

Заместник-министърът по околна среда и води Дин Онбаши почиства в Шумен. Неговият "екип по почистването" е първенец със събрани около 70 чувала с отпадъци. На второ място по почистване се нарежда Чавдар Георгиев, който бе в Хасково. Там боклуците са 50 чувала. В Монтана пък бе заместник-министър Атанас Костадинов, където торбите с боклук са 40.

Днес Министерството на околната среда и водите ще изпълни обещането си и общините ще бъдат освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци. За отпадъците, които все още не са извозени ще бъде осигурен свободен достъп до съществуващите общински и регионални депа за транспортните средства. Данните за цялата страна сочат, че депонираните отпадъци са 11 922 тона. Окончателните данни пък ще бъдат оповестени в понеделник - 28 април.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във