Банкеръ Daily

Общество и политика

Станишев: За българите Русия е освободителка, а не заплаха за сигурността

Не смятам Русия за основна заплаха за сигурността на България, ако погледнем света, в който живеем. В съзнанието на българите Русия остава страната, дала най-много за освобождението ни от османското владичество, подчерта Станишев. Когато се формулират документи от правителството, е важно да се отчитат и политическите послания. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по повод правителствения доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 г.

"Миграционните потоци, тероризмът са именно заплахите за сигурността. Все пак влошените отношение между ЕС и Русия естествено оказват влияние и върху нашите отношения с Москва. Само чрез диалог може да се намери политически баланс. Още повече има покана до президента Путин да посети България догодина във връзка със 140 години от Освобождението, политически този знак не помага", каза Станишев.

Той коментира и вчерашната реч на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза. Според лидерът на ПЕС той е задал много добра посока за ЕС и отбеляза няколко важни възможности и новини за България, сред които е да няма Европа на няколко скорости.

"В Европа има сили, които се стремят към това, но то ще я разедини, ще я направи фрагментирана и по-слаба, каквато не е визията на президента Юнкер и отговаря на нашия национален интерес. Много важно е и Европа да стане социална, призовах Юнкер ЕК да изработи план за действие за социална Европа", допълни Сергей Станишев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във