Банкеръ Weekly

Общество и политика

Станишев води листата на БСП, но няма да става евродепутат

След няколкочасово заседание на Националния съвет на БСП от столетницата официално представиха евролистата за предстоящите избори през месец май. Очаквано кандидатите повежда лидерът на столетницата Сергей Станишев. Втори в листата е евродепутатът Илияна Йотова. Трети е Георги Пирински, последван от Петър Курумбашев и Достена Лаверн. От партията обаче, отказаха да уточнят какъв ще е броят на евродепутатите в тяхната листа.

"Моето водачество показва и моето отношение и моя ангажимент към тези избори и към тяхното значение както за Европа, така и за България, така и за съдбата на БСП", заяви Сергей Станишев на пресконференция след пленума.

"Убеден съм, че това ще бъде най-мобилизиращото за нашите членове и симпатизанти, особено след последните седмици и този забит в гърба нож, който всички почувствахме във връзка със създаването на една нова политическа формация", добави той.

"Казвал съм още по-рано, че ако водя листата, това ще бъде знак на политически ангажимент и отговорност и да не ме разглеждат в ролята ми на бъдещ евродепутат, припомни Станишев. Аз съм лидер на ПЕС и по този начин показвам ангажираността и към нашата кампания, и към кампанията на европейските социалисти", каза още лидерът на БСП.

Станишев посочи, че кампанията у нас ще се води между две политически сили, които ще бъдат основни опоненти и отново покани на политически дебат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Станишев изрази разочарование от поведението на Борисов, който по думите му "упорито от години бяга от дебат по същността на политиката". След като е толкова популярен в Европа и твърди, че има такава подкрепа, нека каже какво е направил за България, какво конкретно е постигнал и какво може да даде още като лидер на най-голямата партия. Аз мога да кажа, заяви Станишев. Той казва нямало арбитър - арбитър са българските граждани, добави лидерът на БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във