Банкеръ Daily

Общество и политика

Станишев в писмо до Туск настоя европейските лидери да решат за преговорите с Македония и Албания

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, от името на лявото политическо семейство в Европа, лидерът на ПЕС Сергей Станишев настоя въпросът за започването на преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Албания да бъде включен в дневния ред на срещата на европейските премиери, която започва в четвъртък в Брюксел. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Във вторник Съветът на министрите не успя да постигне съгласие за започване на преговори с двете страни заради категоричния отказ на Франция. Европейската комисия е на мнение, че кандидатите са изпълнили всички необходими критерии, а европейските министри вече трети път отлагат решението в рамките на малко повече от година.

В писмото Станишев посочва, че семейството на ПЕС винаги е подкрепяло процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани. „Никога не сме преставали да бъдем конструктивно ангажирани с провеждането на необходимите реформи, в тясно сътрудничество с партии, лидери, институции и гражданското общество в региона, дори във времена, когато политиката на разширяване не стоеше високо в дневния ред на ЕС. Винаги сме правили това водени от убеждението, че тези страни са неразделна част от нашата Общност на народи, от нашия Съюз на ценности и споделен мир, сигурност и просперитет, и че не трябва да пестим усилия, за да им помогнем да постигнат същото ниво на развитие, на което се радваме ние в ЕС“, пише лидерът на европейските социалисти.

Той посочва, че Северна Македония и Албания са извървели дълъг и труден път по пътя си към еврочленството и специално подчертава ролята на прогресивните премиери Зоран Заев и Еди Рама. Станишев подчертава, че те са положили много политически усилия, провели са болезнени реформи и са взели редица трудни решения, за да се придвижат напред по пътя към ЕС.

„Да пренебрегнем постиженията на тези две страни сега, както и собствената си политика на разширяване и поетите от ЕС ангажименти, би било фатална политическа грешка. Като министър-председател на България по време на нашето присъединяване към ЕС, твърде добре познавам огромните усилия, които са нужни в процеса на преговори и във финалната фаза преди присъединяването. Знам също и как страхът от отлагане на членството отеква в общественото мнение. Подхранва разочарование и чувство на безсилие и неудовлетвореност у хората“, пише още Сергей Станишев.

По думите му, ако ЕС не спази поетите ангажименти сега, това разочарование в обществата ще разруши доверието, което те сега имат в ЕС, и ще разпали разрушителния анти-европейски популизъм и национализъм. "Не можем да си позволим възраждането на национализма да подкопае положените до момента усилия за мир и помирение в този още крехък регион на млади демокрации, където раните от миналото все още не са напълно излекувани“, се казва още в писмото.

„Ето защо се опасявам, че ако се провалим сега, не просто ще подкопаем доверието в ЕС, а ще застрашим политиката по разширяване и процеса на европейска интеграция на Западните Балкани за дълго време напред. Не бива да се проваляме. Дължим го не само на народите на страните от Западните Балкани, но и на всички европейски граждани. Те очакват решителни действия и отговорно лидерство, а не просто сигнали“, завършва Станишев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във