Банкеръ Daily

Общество и политика

Станишев: Управлява безпринципна четворна коалиция


Четворната коалиция, която се формира окончателно днес в Народното събрание, е най-безпринципната, която България е имала. Това коментира пред журналисти председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев. Очевидно се очертава социално замразяване, прогнозира той, цитиран от БТА.

След размразяването, което беше реализирано в нашия мандат, сега ще се тръгне в обратна посока, смята Станишев. Според него обаче това е шансът на БСП да възстановява доверие към себе си с ясна алтернативна политика.

Той смята, че новото правителство няма воля да продължи ограничаването на алчността на частнитеинтереси в енергетиката.

Най-важният въпрос, който днес обсъжда Националният съвет на БСП, е новото правителство и политиката на партията по отношение на тази власт, която се очертава, отбеляза Сергей Станишев.

Имаме три уж проевропейски партии, които влизат в коалиция с НФСБ, и вече имаше много ясни сигнали от Европа, че участието на НФСБ в управляващото мнозинство е неприемливо заради крайни ксенофобски и антиевропейски позиции, отбеляза председателят на ПЕС.

Второто непреодолимо противоречие е, че три десни и крайнодесни партии влизат в коалиция с една, която претендира да е лява - говоря за АБВ, а програмата на правителството е дясна, добави той.
Според Станишев моралната претенция на АБВ, която звучала в продължение на една година за някакво ново ляво, морално изцяло се разминавала с техните действия.

По думите му единственият знаменател, който обединява тези несъвместими идеологически и политически, програмно партии, е властта.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във