Банкеръ Weekly

Общество и политика

Станишев: Съгласен съм с лозунга на ГЕРБ

Лидерът на БСП Сергей Станишев е съгласен с лозунга на политическите си опоненти от ГЕРБ, но с малка добавка в неговия край: „България няма време за губене... с ГЕРБ“. На „предизборния концерт“ за начало на еврокампанията присъстваха и председателят на Народното събрание Михаил Миков, министър-председателят Пламен Орешарски и водещи министри от кабинета. За мероприятието пристигна и председателят на Европейския парламент и обединен кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на Европейската комисия Мартин Шулц.

Първата кандидатура в листата на столетницата Сергей Станишев отбеляза свършеното от правителството на Пламен Орешарски през изминалите 335 дни на управление. За утвърждаване на положителните резултати обаче, според социалиста е необходимо и друго: „Няма да можем да променим България толкова, колкото искаме, ако не променим балансите на европейско ниво“. Промяната пък се изразява в промяна на сегашната доминация на Европейската народна партия в Евросъюза.

По време на изказването си министър-председателят заяви, че заложените в началото на управлението задачи за изпълнение на кабинета са били изпълнени частично: „Не постигнахме резултат, който да даде възможност за бързи и конструктивни промени такива, каквито очакваха повечето ни сънародници. Съставихме обаче правителство, въпреки недостатъчната парламентарна подкрепа“. Орешарски подчерта още, че са необходими нови европейски политики и друго мнозинство, което да ги реализира.

„Кандидатирам се, за да се борим за равенство на всички, а не само за онези с повече пари“, обяви от своя страна кандидатът за председател на Европейската комисия Мартин Шулц. Той добави още, че българският език му е непознат, но единствената дума, която знае е „победа“.

Освен Станишев, закачка към политическите опоненти не пропусна да направи и вторият кандидат в листата на столетницата - Илиана Йотова. Тя проракува тяхното „наказание на 25 май“, защото не са се вслушали в неин съвет: „През тези години често пъти казвах на моите колеги от ГЕРБ, от СДС - „Свийте малко платната. Помислете за държавата и за децата си. Излезте от егоизма си и от омразата“. Четвъртият кандидат за евродепутат Петър Курумбашев пък допълни фразата на колежката си: „Левицата има манталитет на победител. В БСП, ЦСКА и Коалиция за България второ място не се честити. Ние излизаме само за едно“.

По време на откриването на предизборната кампания не липсваше и гаф. Той бе направен от най-младия кандидат в листата на БСП Стоян Ташков, който заяви, че партията трябва да победи на 25 февруари.

„Предизборният концерт“ се състоя в пълна Зала 1 на Националния дворец на културата. Честта за откриването пък бе присъдена на Георги Христов, който изпълни националният химн. Към него по-късно се присъединиха Нели Рангелова, семейство Константин, Кристина и Михаил Белчеви, победителката от известно музикално реалити Нора и Николай Манолов.

Освен традиционните червени знаменца с надпис „БСП“, за събитието бяха разпределени по седалките и балони в бяло, зелено и червено, както и сини с дванадесет жълти звезди. Само може да гадаем точно на каква сума е теглена чертата за първата изява на партията в „Избори 2014“. А това е само началото.

 

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във