Банкеръ Daily

Общество и политика

Станишев: Ще подкрепя Кристалина, ако постът е за ЕНП

Лидерът ПЕС Сергей Станишев обеща подкрепата си за кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар, ако се реши постът на върховен представител по въпросите на външните работи да се даде на ЕНП. Това обяви бившият председател на БСП в писмо до служебния премиер Георги Близнашки.

Георгиева беше номинирана за за върховен представител по въпросите на външната политика на ЕС от служебното правителство на първото му заседание в началото на август. Ако тя не бъде избрана за поста, ще бъде номинирана за еврокомисар. Тогава Близнашки написа писмо до Станишев, в което поиска подкрепата му за кандидатурата й.

В отговора си до премиера лидерът на ПЕС припомня, че на 30 август Европейският съвет ще обсъди номинациите за трите поста - председател на Европейския съвет, върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и председател на Еврогрупата. „Ако се вземе политическо решение постът Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност да се даде на ЕНП, то аз с готовност ще подкрепя кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева. За мен ще бъде чест като българин тази позиция да бъде заета от мой сънародник“, пише Станишев.

Той обаче смята, че трябва да станат ясни вижданията на Георгиева по важни теми като политиката на разширяване и добросъседство, конфликтите в Украйна и Близкия Изток и отношенията на ЕС със САЩ, Русия и Китай.

Станишев поставя и друго условие за подкрепа пред Близнашки. Ако постът на външен министър на ЕС бъде даден на ПЕС, българският премиер да подкрепи номинацията на европейските социалисти – италианката Федерика Могерини. В замяна на това Станишев обещава съдействие, за да може Георгиева да получи ключов ресор в новата Комисия.

Според лидера на ПЕС обаче диалогът за това ще е малко закъснял. В писмото си до Близнашки той показва разочарованието си от това, че номинацията на Кристалина Георгиева не е била обсъдена между основните партии. Станишев дори упреква служебното правителство, че е взело решението за това на тъмно.

„Впрочем, ако се съди по реакциите на ГЕРБ и ДПС, с тях очевидно има политическа договорка, но нейните мотиви и съдържание останаха тайна за обществото“, пише Станишев. Въпреки това той завършва с готовност да участва в търсенето на най-доброто решение за България.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във