Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТАНИШЕВ СE ПРЕВЪРНА В РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНА ГАРА

Г-н Атанасов, след като и четвъртият вот на недоверие не успя да свали правителството, каква ще е следващата стъпка на опозицията?
- Ще последва нов вот, но ние не сме си правили илюзии, че кабинетът може да падне. Има проблем в комуникацията на управляващите с обществото, който опозицията се опита да реши с вота на недоверие. Гражданите съвсем ясно усещат, че в България има голяма корупция и те трябва да разберат конкретни факти и цялата система, по която е организирана корупционната схема. Необходимо е хората да знаят как правителството краде пари под масата. Това е начинът да се формира такава обществена нагласа към това управление, която на следващите избори да го прати в историята. Ето каква е истинската цел на вота на недоверие.
Има ли опозиционни партии, които се страхуват правителството да си отиде, защото нямат ресурс да оцелеят след това?
- Убеден съм, че има хора от различните опозиционни партии, които поставят на първо място личния си интерес, но той не може да определя обществения. При управляващите също има такива, които се съмняват дали ще присъстват в следващия мандат. Това е съвсем нормално.
Някои политически наблюдатели твърдят, че тройната коалиция няма алтернатива за управлението на страната?
- Тези, които изразяват подобно мнение, най-вероятно са наредени на яслата, където управляващите захранват клакьорите. Не може в едно общество да няма алтернатива, както не може едно статукво да е вечно. Това са нелепи твърдения. Да няма алтернатива на сегашното правителство на бивши комунисти, които крадат като за последно и като за световно, е абсурдно. Но има друг момент - алтернативата не е подредена. Което всъщност е задачата на опозицията, с която ще се заемем.
Възможно ли е събитията от януари 1997-а да се повторят?
- Не мога да гадая, но има събрана голяма обществена енергия, която е против начина на управление. Аз обаче твърдя, че тази власт трябва да си отиде по демократичен път, чрез избори. Да не ги гоним отново с камъни и дърве, макар че, грубо казано, те разбират само от тояга.
Това ли е причината ДСБ да не вземе участие в организацията на протестния митинг пред сградата на Народното събрание?
- Напротив, участвахме. Ние сме една от силите, които координираха действията с останалите организации.
Задочно попитахте министъра на вътрешните работи Румен Петков дали познава братята Юри и Пламен Галеви и бизнес партньора им Ангел Христов, които бяха обвинени от бившия кмет на Дупница Първан Дангов, че тероризират града. Попитахте и дали е обсъждал кадрови решения с тях в МВР. Разполагате ли с факти, които да потвърдят, че са се състояли такива разговори?
- Има категорична информация за това и за съжаление тя е синтезирана и подредена от чуждестранни служби. Защото в България няма кой да свърши тази работа и да докаже, че властта получава пари от производителите на синтетична дрога. Има хора на най-високо ниво и в правителството, и в централата на БСП на Позитано 20, които са си извоювали властта да поддържат връзка с наркопроизводителите и да взимат пари от тях. За да задам подобни въпроси към Румен Петков, значи знам нещо. Знаят го и службите на МВР, тъй като аз от тях съм го разбрал. Беше уволнен високопоставен служител от вътрешното ведомство за това, че се е добрал до такава информация, и спираме дотук по темата.
Кои са чуждестранните служби, събрали тези данни?
- Има доклад в Държавния департамент на САЩ от Световната банка. В него се сочи, че България от страна, през която преминават транзитно наркотици, се е превърнала в производител и разпространител на синтетична дрога. Този доклад е от миналата година и данните са съвсем актуални.
На 20 февруари не се проведе заседание на т.нар. Комисия Куйович, на която сте член, защото не получихте необходимата информация? Кой не ви я предостави?
- Единствената институция, от която поискахме информация и тя не я предостави, е МВР. Просто Румен Петков е изключително арогантен тип и това го показва не само публичното му поведение. Той се държи арогантно както с другите институции, така и със съпартийците си. От три седмици отказва да се яви на заседанията на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. Отказва информация и на временната анкетна комисия за изясняване на случая Куйович, при условие че и двете комисии са доминирани от неговата партия. На практика се е получила следната схема - депутатите от мнозинството комуникират с министъра на вътрешните работи чрез министър-председателя на страната. Всъщност Сергей Станишев се е превърнал в разпределителна гара между Регента, както наричат Румен Петков на Позитано 20, познайте защо, и управляващото мнозинство. Правителството не си дава сметка какво чудовище е отгледало, но вероятно вече усеща, че трудно ще се справи с него.
Докога от МВР могат да отказват да предоставят необходимите сведения?
- Няма срок. Конституцията казва, че всяко длъжностно лице трябва да се яви пред парламентарната комисия, която го е повикала. Но няма санкция, ако той не го направи. Единствената възможна глоба е политическата, друга няма. Поведението на Румен Петков е свързано с вота на недоверие. Той е заявил, пред кръг от високопоставени функционери на БСП, че преди вота няма да дава никаква информация, за да не отваря устата на Атанас Атанасов. Не се смятам за толкова велик, но това нещо го знам със сигурност. А след вота вече имитира нормално поведение. Това е неговият стил - той показа величието си, като пренебрегна институциите.
Като заговорихме за вътрешния министър, ще бъде ли променян още Законът за досиетата, така че да се преустанови разкриването на принадлежност на действащи дипломати към бившата Държавна сигурност, както той поиска?
- Мисля, че зад цялата история се крият други подбуди. Проблемът не е в разкриването на дипломатите, а в неразкриването на хора, които са на други длъжностни позиции в обществото, като пиар и социологически агенции например. Точно тяхното проучване предстои да бъде направено от Комисията по досиетата, а Румен Петков има много близки приятели в тези среди. Той опитва чрез темата за Националната сигурност и дипломатите да пробута тази поправка, така че да скрие определени хора. Има социолози, които доста спечелиха от държавните институции, и за тях се грижи Румен Петков. А иначе позицията му никого не изненадва, защото той е най-плодовитата издънка на генералското движение.
Министърът на отбраната от кабинета на Иван Костов Бойко Ноев беше обявен за сътрудник на ДС от Радион Попов, който е бил военно аташе на България в Испания. Има ли основания за подобни приказки?
- Според мен има личен конфликт, който е в основата на подобни реплики, разменени в публичното пространство. Сигурен съм, че Комисията по досиетата се е произнесла обективно, въз основа на документите, с които е разполагала. За да не е обявен Бойко Ноев за сътрудник на бившата Държавна сигурност, значи не е имало достатъчно данни.
Разговора води Теодора Камбурова

Facebook logo
Бъдете с нас и във