Банкеръ Weekly

Общество и политика

Станишев прозря, че страната ни се превръща в пустиня

Едва ден след началото на предизборната кампания за евровота лидерът на БСП с нетърпение потегли на обиколка в страната. Естествено странстванията на политиците ни винаги ги водят до прозрения, които вече са ни познати до болка.

„България не е София и всички граждани трябва да живеят нормално, независимо дали са в малка, средна община или столицата", е казал Станишев в град Цар Калоян. Според него ако това не се случило, всички граждани ще се съберат да живеят в столицата и страната ще остане пустиня. Г-н Станишев, процесът обезлюдяване на българските градове и села не е от днес. Той не е и от вчера, а от години и тече с все по-бързи темпове. И на места страната ни вече прилича на пустиня. (С тази разлика, че тази земя е плодородна, а климатът ни е далеч по-благоприятен за живот.)

За това говори и мрачната статистика - 172 обезлюдени села, като 24 от тях дори са заличени от картата на България само в рамките на последната година. Като се има предвид и липсата на млади хора сред населението по тези места, е много вероятно в следващите години да станем свидетели на още десетки обезлюдени села. Вместо да предложи алтернатива обаче, Станишев разказал на хората от Цар Калоян колко важно за тях било да гласуват на предстоящите избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във