Банкеръ Weekly

Общество и политика

Станишев призова ЕС да окаже финансова помощ на Украйна

"Ситуацията в Украйна е изключително тревожна", заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Евросоциалистите призоват за успокояване на страстите в конфликта между Русия и Украйна. По думите на Станишев прекалено много човешки животи са били погубени.

"Не само суверенитетът и териториалната цялост на Украйна са застрашени, но продължаването на конфронтацията може да постави живота на милиони хора в риск. Украинските граждани са 46 млн. и те имат правото да живеят в мир. Те принадлежат към различни етноси и религии – руснаци и украинци, евреи, българи и много други. И всички те заслужават еднаква защита", посочва той. Станишев допълва, че ПЕС настоява Европейският съюз да използва целия си дипломатически инструментариум, за да се избегне гражданска война на неговата източна граница.

Според него правителството в Киев трябва да направи всичко възможно, за да бъде по-приобщаващо, като диалогът с източните и южните събеседници трябва да бъде приоритет. "Призоваваме за намирането на балансирано решение, зачитащо териториалната цялост и интегритет на Украйна", посочва още Станишев. По думите му всички опасения, които има Русия по отношение на ситуацията със сигурността и правата на човека в Украйна, могат да бъдат решени чрез преговори или международен мониторинг. Той призовава още ЕС да осигури незабавна финансова и техническа помощ на правителството на Украйна, тъй като това ще допринесе за стабилизирането на региона".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във