Банкеръ Daily

Общество и политика

Станишев предупреди Жозеф Дол да внимава как определя българските социалисти

Президентът на ЕНП да внимава с определенията към социалистите в България, настоя Партията на европейските социалисти. ПЕС изразява дълбоко учудване от нападки, които президентът на Европейската народна партия, Жозеф Дол, си позволява да отправи към българските социалисти по време на посещението си в София на 9 март.

В официално прессъобщение, разпространено от ГЕРБ, партия-член на ЕНП, Жозеф Дол е цитиран да казва: "Според мен българските социалисти не съществуват, откакто България пое Председателството, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа."

"За сведение на г-н Доул, според последните социологически проучвания, БСП има близо 19% от подкрепата на избирателите срещу 21% за ГЕРБ - факт, за който най-вероятно неговите домакини са пропуснали да го информират", коментира президентът на ПЕС Сергей Станишев.

"Комплиментите, отправени от президента на ЕНП към българския премиер, че правителството му е най-доброто, също будят недоумение. ГЕРБ в момента управлява България в коалиция с националистически партии, а на управляващите постоянно им се налага да разясняват анти-европейските изказвания на коалиционните вицепремиери и министри", коментира Станишев.

Той допълва, че "последният случай беше само преди месец, когатовицепремиер нарече европейският депутат Ска Келер "Зелена джихадистка". През 2013 г. самият Дол определи един от настоящите коалиционни партньори на ГЕРБ като "ксенофобска партия, която яростно отрича европейския път на България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във