Банкеръ Daily

Общество и политика

Станишев предложи Нинова за премиер

Голямото политическо семейство на социалдемократите в Европа ще подкрепи активно БСП на предстоящите избори! Победата на БСП е важна, за да променим посоката на Европа! Така лидерът на ПЕС Сергей Станишев започна поздравлението си към 49-ия конгрес на партията.

„Двете ключови думи за този конгрес са отговорност и промяна. Отговорност пред очакванията на българските граждани, които живеят изключително трудно – в несигурност и страх. Вече отишлото си управление донесе отчаяние и ни вкара в блатото. Днес има нужда от водачи и политически сили, които да преведат България през трудностите в един крайно неспокоен свят.
 

Отговорност и пред членовете и симпатизантите на БСП, за да превърнем големия успех от президентските избори в трайна тенденция.“, продължи Станишев.

„Европа се раздира от кризи. През 2017 г. предстоят исторически промени – в света, в Европа и у нас. Предстоят трудни избори в много европейски държави и затова всяка победа е от значение за цяла Европа. Хората не харесват живота си и искат промяна. Всички грозни страни на неолиберализма се проявиха по време на кризата през 2008. Сега на масата има три алтернативи – на десните, които прехвърлят тежестта от кризата върху обикновените хора. Втората, на крайнодесните и националистите, които казват: ние ще ви върнем в доброто старо време, ще ви предпазим със стени и огради.

Това се случва в Европа, но и отвъд океана. Там мантрата е „Америка на първо място“. Този подход се нуждае от образа на врага и разделя самите общества.

Третият път е този на социалистите,  които се борят за солидарност и социална справедливост.“, очерта алтернативите лидерът на европейската левица.

„Има огромен дефицит на доверие в политическите системи като цяло. И затова през декември в Прага се обърнах към делегатите на Съвета на ПЕС. Попитах ги: готови ли сме да отстояваме казаното в политически битки?

През януари тази година нашата група в ЕП влезе в тежък политически сблъсък с ЕНП. Голямата коалиция, която беше създадена в името на стабилността на европейските институции, сега се промени. Това ни дава много възможности - тази година 60 години след учредяването на европейската общност да направим равносметка и да се борим за възстановяване на Социална Европа.“

Станишев очерта и условията пред БСП за постигане на победата на изборите: „Първо, трябва да предложим визия за страната, а не да говорим за себе си. Хората се вълнуват можем ли да им осигурим работа, перспектива и сигурност.

На второ място, нека заложим на честността – не бива да създаваме свръхочаквания, че за няколко месеца, или за година, могат да се постигнат чудеса. Защото след 7 години партизиране на институциите от страна на ГЕРБ и тяхното покваряване, ще са необходими много усилия, за да проличи резултатът. По време на управлението на ГЕРБ държавата се превърна в един управляващ орган на еврофондовете. Без визия и воля.

Трето, обновление на листите и тяхното широко отваряне за експерти и хора с авторитет, които споделят нашите цели и каузи. Победата на ген. Радев ни показа, че това е правилният път.

Единство – да не се изправяме един срещу друг и да не копаем  окопи и ровове помежду си. Към това съм призовавал винаги. БСП е достатъчно широка партия, за да има място за таланта и знанията на всеки от нас. Нека има диалог и излъчваме единство. Никой няма да ни даде доверие да управляваме страната, ако се занимаваме само със себе си.“

„Сега централният въпрос е този за властта. Ние трябва да заявим, че имаме готовност да поемем отговорността за управлението на страната и го правим не заради властта, а защото наистина искаме българите да живеят по-добре.“, продължи Станишев.

Лидерът на ПЕС бе категоричен: „Конгресът трябва да излъчи Корнелия Нинова като наш кандидат за министър-председател на България. Тя пое голям личен риск с номинацията на ген. Радев и спечели. Сега трябва да получи шанс да промени страната. България се нуждае от премиер с нова енергия и решителност.

„От личен опит мога да кажа, че в толкова сложно време, първото условие за успех е да има много здрава спойка между правителство, водено от БСП, и партията. Отсега нека заявим, че сме готови на коалиция само при подкрепа за управленска програма и прозрачни политически споразумения, за да не станем заложници на други интереси.“

„Единството на левицата вече се случи на президентските избори и се надявам да го затвърдим на парламентарните. Да не изпадаме във високомерие по отношение на нашите коалиционни партньори  и да отворим широко вратата за експерти в кампанията. Тя ще бъде трудна, но БСП е показвала неведнъж, че успява да преодолява собствените си трудности и да върви напред. Не можем да бъдем по-популисти от ГЕРБ и по-националисти от патриотите. Но днес има чуваемост към нормално политическо говорене. Хората уважават спокойния тон и сериозното поведение.

Радвам се, че партията е в подем. Трудното предстои след парламентарните избори. България заслужава смислена, почтена промяна и стабилност във воденето на страната. Пред нас е голямата отговорност – да поемем председателството на ЕС!“, завърши Станишев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във