Банкеръ Daily

Общество и политика

Станишев: Предложената листа на БСП е голям подарък за ГЕРБ

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев разкритикува предложената листа на БСП за предстоящите евроизбори. На влизане в централата на "Позитано 20", където предложенията трябва да бъдат гласува, Станишев заяви, че пленумът на левицата е важен, защото се дава шанс за поправителен.

Както "Банкеръ" вече съобщи, Сергей Станишев не е включен в предложената листа, а на негово място е посочен началникът на кабинета на президента - Иво Христов.

"Месец и половина се провеждаха събрания, конференции. Партията се произнесе категорично за своите предпочитания и за вижданията на листата. Дали Националният съвет ще каже, че се вслушва в гласа на партията или че всичко това е било един фарс? Вторият въпрос е какво е посланието на БСП и Националния съвет към българското общество, т.е. начинът, по който се управлява БСП, ще бъде транспориран по начин, по който се управлява България, ако спечелим управлението", коментира Станишев. 

По думите му всички виждали тенденцията в превръщането на БСП в вождическа партия – във втори ГЕРБ. Станишев каза, че трябва да се разбере какво е отношението на левицата към Европа - дали БСП запазва своята ясна проевропейска идентичност или тръгва в посока евроскептицизъм. 

Той се спря и на отношенията между ПЕС и БСП: "Близо една година се води доста яростна и последователна кампания, която изтъква различията между БСП и ПЕС. Това неизбежно поражда въпроса: А вие що дирите там?"

Станишев уточни, че ще се бори за листа с ясен социалистически и проевропейски опит. "Всеки член на Националния съвет трябва да поеме своята отговорност чрез гласуването, което предстои. Това, което виждам като листа, е един голям подарък за ГЕРБ“, обобщи лидерът на ПЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във