Банкеръ Daily

Общество и политика

Станишев: Преди кампанията загубихме твърде много време във вътрешни разправии

Президентът на Партията на европейските социалисти и пети в листата на "БСП за България" за европейските избори Сергей Станишев призова избирателите на БСП да не се отчайват. „Да, резултатът е разочароващ за всички нас, не успяхме да победим ГЕРБ на тези избори, но това не е последната битка, която водим”, коментира пред български журналисти в Брюксел Станишев.

Той посочи, че според предварителните данни се очаква да имат пет евродепутати, което е очевидно с един повече, но най-важното е да се направи много трезв анализ на причините, които не са позволили на БСП да спечели вота.

Станишев отчете няколко фактора, които са изиграли роля за този резултат. Първо, преди кампанията загубихме твърде много време във вътрешни разправии, коментира той. „И вместо да имаме единна кампания на листата, имаше паралелна кампания на всички кандидати, което трудно може да привлече периферия”, посочи Станишев.

Той отбеляза, че освен това навсякъде са го питали защо БСП е извън парламента. „Ако в началото този ход изглеждаше удачен, то на много места после ми казаха, че битката се води на тепиха. Ние пропуснахме възможност да говорим смислено и силно да отправим нашите послания през, и парламентарен контрол, и парламентарни дебати”, добави Станишев. Според него една от причините за не особено високото участие на изборите у нас е, че в България всъщност не се е състоял истински европейски дебат.

„У нас евроизборите се превърнаха в репетиция за местните избори”, смята Станишев. Според него БСП трябва да реши на кого говори - дали на тези 60% еврооптимисти, виждащи бъдещето на България в ЕС или на онези 20% евроскептици. Станишев отбеляза, че през последната година и половина в БСП се е говорило доста евроскептично. Той припомни и изказването си пред конгреса на партията в края на януари, в което предупреди, че който копае окопи между БСП и европейското социалистическо семейство се прострелва в крака.

Според него във вторник ще има заседание на Националния съвет на БСП. Станишев предупреди, че не трябва да се взимат прибързани решения. „Трябва да предложим линия, която да даде надежда на хората”, категоричен бе той.

„Иначе за европейското ни политическо семейство мрачните прогнози се опровергаха, освен това не се случи и националистическата вълна и цунами”, коментира президентът на ПЕС. Той посочи, че европейските социалисти ще имат много солидна група - между 147 и 155 депутати в Европейския парламент, и ще работят за формиране на ново проевропейско, прогресивно, социално мнозинство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във