Банкеръ Daily

Общество и политика

Станишев: Подготовката за еврозоната изисква много домашна работа

Трябва да се стремим България да бъде в интеграционното ядро на Европейския съюз”, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в студиото на Би Ти Ви. 

Коментарите в студиото са продължение на дискусията от вчера  на тема „Европа отново на път”, в която се включиха премиерът Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Корнелия Нинова и Илияна Йотова.

„Такъв формат на разговор не е имало от много години. Поне на европейската тематика трябва да имаме национално съгласие и да полагаме общо усилие в този момент, когато Европа се променя. Всяка страна от ЕС трябва да изготви своя позиция за бъдещото развитие на съюза. Европа се промени и ще се променя. След Брекзит за първи път възникна въпроса ще оцелее ли ЕС изобщо. Има едно осъзнаване след Великобритания, изведнъж започва да се оценява какво ни дава ЕС”, смята Станишев.

По повод бъдещото приемане на България в еврозоната, Станишев каза, че формалното изпълнение на критериите за членство е най-малкият проблем.

„Това не е елементарен процес и трябва национална програма за подготовка. Това изисква много домашна работа”, категоричен е лидерът на ПЕС.

Той също си извади поуки, защото наследството, което получи през 2009 г. беше много добро. Те тръгнаха като партия, много радикална, но животът ги научи на други неща”, смята Сергей Станишев за ГЕРБ.

Според него всяко правителство трябва да бъде съдено по делата и резултатите.

„Това, което ме притеснява, е, че за първи път в официалната власт участват партии, които по европейските стандарти са крайно националистически”, добави Станишев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във