Банкеръ Weekly

Общество и политика

Станишев: Плевнелиев се поставя в услуга на ГЕРБ

Лидерът на БСП Сергей Станишев обвини президента в услуга и лобизъм към партия ГЕРБ. Повод за коментара му стана предложението на държавния глава да се проведе референдум с три въпроса - дали да има задължително гласуване, дали да се въведе електронния вот и да се върне ли частично мажоритарната система.

Според лидера на социалистите електронното гласуване ще доведе до масови злоупотреби с вота и манипулиране на изборните резултати.

„Плевнелиев се поставя за пореден път в услуга на политическа партия ГЕРБ. Ясно е какво се цели с тази инициатива - да се попречи на приемането на ново изборно законодателство, което да прекрати нечестните практика и начина на правене на избори, които правеше ГЕРБ по кодекса на Фидосова”, каза лидерът на социалистите.

„Искам да ви припомня, че големият скандал, проблемите с изборното законодателство, прието от ГЕРБ, възникнаха именно на президентските избори. За първи път имаме държавен глава, който беше избран по един нечестен начин, с мащабни манипулации, купуване на гласове, натиск, в това число и фалшификация на резултатите.

„Прави впечатление, че президентът, който беше против референдума за Белене, сега изведнъж стана за референдума”, отбеляза още той.

"Президентът предлага да се въведе електронно гласуване. Отговорете ми, какво е първото задължение на държавния глава - да отстоява и спазва Конституцията на републиката. Има решение на Конституционния съд, поне това усилие би трябвало да направи Плевнелиев, да прочете как се е произнесъл КС по въпрос, отправен към него, че подобен тип гласуване е противоконституционен. Замисляте ли се какво прави Плевнелиев. Практически, ако погледнем на въпроса, мотивът е, че това нарушава тайната на вота. Един основен принцип и едно от нещата, които притесняват българските граждани, защото често се правят опити за нарушаване на тайната на вота”, каза още Станишев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във