Банкеръ Weekly

Общество и политика

Станишев: Планирани са 1 млрд. евро за борба с бедността

„Становището на Консултативния съвет по национална сигурност беше прието действително с широко единодушие. Това е добре за държавата", каза лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на КСНС.

 „Това споразумение към днешния етап е наистина много по-добро от първоначалния вариант и това е становището и на ЕК. Има изведени много по-ясни приоритети в сравнение с първоначалния проект. Има планирани близо 1 млрд. евро за мерки за заетост, квалификация, борба с бедността", подчерта Станишев.

 "Само инфраструктурата , без да се подобрява качеството на живота на хората и доходите не върши достатъчно работа", каза той.

 Лидерът на левицата посочи, че за първи път има оперативни програми в проекта, които са насочени към образование, иновации и наука.

"500 млн. евро са предвидени за тази оперативна програма и това е много важно, ако искаме да имаме конкурентна икономика и действително да догонваме ЕС", каза той.

 Станишев изтъкна още, че на този етап близо 200 млн. евро са планирани за здравеопазване.

 "Затова проектът на споразумение е много по-зрял от това, с което разполагаше България към пролетта на миналата година. Свършена е огромна работа, комисията има положително отношение към този проект. Трябва в този диалогичен режим да се продължи с голяма динамика, да се финализира споразумението, да се уточнят и оперативните програми, за да започне договарянето за финансовия период, в който се намират", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във