Банкеръ Daily

Общество и политика

Станишев отпадна от сметките за председател на Европарламента

Сергей Станишев не е сред кандидатите за председател на Европейския парламент. Вместо него групата на социалдемократите предлага италианския депутат Давид Сасоли.

Лидерът на ПЕС не фигурира в официалното съобщение на Европарламента, според което претендентите за позицията са четирима -  германката Ска Келер (Зелена партия), испанката Сира Рего (Европейска обединена левица), Давид Сасоли (Социалдемократи) и чехът Ян Захрадил (Европейските консерватори и реформисти). 

От надпреварата се оттегли и Манфред Вебер, който бе лансиран за председател на Европейската комисия или Европарламента от ЕНП. 

Гласуването на висшите постове в Европейския съюз започва в 10.00 часа българско време. Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен от ЕНП за председател на Европейската комисия, а Европейският съвет да оглави служебният премиер на Белгия и либерал Шарл Мишел.

За върховен представител на Евросъюза по външната политика и сигурността ще бъде предложен испанският външен министър Жозеп Борел от социалистите. Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард е номинирана за гуверньор на Европейската централна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във