Банкеръ Weekly

Общество и политика

Станишев оцеля, засега

Вотът на доверие, който Сергей Станишев обяви, че ще поиска от Националния съвет на БСП, беше подменен от сбор от мерки за затягане на червените редици. В последния момент към витиеватите текстове, предложени на пленарното заседание в четвъртък, 20 юни, бе включен и въпрос за доверието.


Дневният ред на заседанието не предвиждаше персонален вот на доверие за Станишев, а за Изпълнителното бюро. Според устава на БСП председателят се избира и сменя от конгреса, а не от пленума, което означава, че дори и лидерът да не беше получил достатъчно подкрепа, това нямаше да има юридическата тежест на гласуване на оставка. Заради проблема с непрозрачния начин, по който се извършват назначенията в държавата, бе прието, че трябва да се осигури съгласуване по надлежния ред на предложенията за заемане на постове в държавната власт. Това обаче е малко след дъжд качулка, тъй като почти всичките места за заместник-министри и областни управители вече са запълнени. Решенията на съвета са гласувани ан блок със 103 гласа за, 6 против и 8 въздържали се. Така, очаквано няма да има нов конгрес за лидерството.


Въпреки че партийният апарат застана зад Станишев, не е сигурно доколко е съхранена популярността му сред обикновените социалисти. През седмицата функционери и партийни организации настояха за оставката му. Сред тях, освен вечните опозиционери Румен Петков, Георги Първанов и Георги Кадиев, бяха и ген. Бриго Аспарухов, кметът на Царево Петко Арнаудов, на Карнобат Георги Димитров, структурата в Пазарджик, две районни софийски организации и част от социалистите в Стара Загора.


Подкрепящите Станишев и противниците му имаха различни мнения за случилото се на 8-часово заседание, което продължи до полунощ срещу петък. Има груба манипулация. В документа между другото е вкаран текст за доверието. В доклада на председателя такъв въпрос не беше поставен, заяви бившият президент Георги Първанов. На сходна позиция беше и Татяна Дончева. Георги Пирински обаче отрече да е имало подмяна. Това е ясна воля на Националния съвет - да изиска от Изпълнителното бюро да изпълни определени задачи и да се отчете след един месец. Вчера готвихме проект за решение, стана ясно, че той е искал именно такъв мандат, с който да реализира необходимите стъпки в такъв момент, обяви той. Външният министър Кристиан Вигенин също коментира, че процедурни хватки не е имало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във