Банкеръ Daily

Общество и политика

Станишев обяви, че няма да се кандидатира за председател на ПЕС

Председателят на Партията на европейските социалисти  и български евродепутат Сергей Станишев обяви решението си да не се кандидатира за четвърти поред мандат начело на ПЕС на предстоящия конгрес  на 14 и 15 октомври в Берлин.

Причините за това решение са политически, посочи Станишев на пресконференция в София.

Той заяви, че не е търсил политическа подкрепа от България, като припомни, че от 2011 г. насам е бил 4 пъти председател на ПЕС – един път с временен и три пъти с пълни мандати.

"Трябва да е ясно, че една партия не може да назначи президент на ПЕС, на цялото това голямо семейство. Но също така не можеш да бъдеш президент на ПЕС, ако зад гърба си, не само формално, но и реално, нямаш силна и авторитетна партия", обясни той.

Станишев предупреди, че идва нов рисков етап за Европа, която трябва да намери своето място в променящия се свят.

"Икономическата зависимост на Европейския съюз от външни фактори, и тук не визирам само зависимостта от Русия по отношение на доставките на газ или на доставките на нефт. И можем да навлезем в период на стагфлация – най-лошият вид икономическа криза с нисък растеж и висока инфлация", коментира още председателят на ПЕС.

Той отбеляза, че вчера е изтекъл срокът за номинации и има постъпила кандидатура на Стефан Льовен - бивш премиер на Швеция.

"Радвам се на тази номинация, той е много успешен министър-председател, вече два мандата", коментира Станишев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във