Банкеръ Daily

Общество и политика

Станишев обяви, че БСП се герберизира

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев смята, че БСП се герберизира и се превръща в популистка партия. Пред БНТ Станишев заяви, че за него не стои на дневен ред въпросът да се кандидатира за председател на БСП. Той каза още, че се безпокои не от загубените избори на левицата, а от неспособността на партията да извлича поуки.

„В момента виждаме един опит да се преформатира БСП политически, да остави някакви свои ясни принципи и да бъде по-скоро популистка, аз дори говоря за герберизирането като поведение на БСП като послания, силоварски стил”, посочи президентът на ПЕС. По думите му председателят на партията се поставя над конгреса, над Национален съвет,той е всевластна фигура, това е част от герберизацията. „Превръщането на БСП от демократична партия със спорове, но с механизми за корекции на лидера, в партия, където има един човек, една воля, един източник на власт, който налага на останалите своята воля”, посочи Станишев.

Европейската комисия ще прави оценка на мобилния пакет и това е възможност, съобщи още президентът на ПЕС и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. По повод пакета „Мобилност“ той обърна внимание, че по този въпрос в България политически различия нямаме. „В миналия парламент всички български евродепутати работихме заедно срещу някои разпоредби от този пакет. Не можем да кажем, че всичко там е зле. Има чисто протекционистки текстове, например това, че камионите трябва да се връщат задължително празни в България на четири седмици“, допълни още Станишев. „Сега ЕК обяви, че ще прави нова оценка на това. Това е възможност да отстоим. Част от тези разпоредби са чисто лобистки и протекционистки спрямо България и с това не трябва да се примиряваме“, допълни още той.

Станишев коментира и голямата картина в ЕС. „Европейките избори бяха голям тест както в България, така и в целия ЕС. Искам да ви припомня, че ако върнем лентата една година назад прогнозите бяха стряскащи. Имаше прогнози за това, че социалистите ще бъдат трето или четвърто по големина семейство, че ще имаме общо в целия ЕС около стотина евродепутати. Преодоляхме тези прогнози с много работа и с един много радикален манифест за промяна. В момента в ЕП без позицията на социалистите много трудно могат да се вземат решения. В Ек за съжаление не се преборихме за председател на комисията, но съветът тръгна срещу демократичния принцип“, каза още Станишев.

„Имаше официални кандидати, те водеха състезанието и всички партии уверяваха, че един от двамата ще бъде. Нашият кандидат имаше много повече шансове в ЕП да получи подкрепа, но Съветът реши другояче и сега една от темите, която повдигаме е да има много по-ясни правила и гаранции, че гласът на хората ще бъде чут, а не че просто министър-председателите ще се съберат зад затворени врати, ще решават нещо против очакванията и волята на гражданите“, допълни още президентът на ПЕС. Според него в ЕС няма голяма коалиция, както е имало по-рано.

„В момента всяко политическо семейство води своя политика. Ние загубихме битката за най-важния пост, успяхме да устоим 9 комисари с много силни лични качества и с много важни портфейли. Ще започна от икономическата, социалната, външните, вътрешните работи и новата зелена сделка, която е много важна. Това е стратегически проект на ЕС, но има много подводни камъни“, допълни още Сергей Станишев. Според него като страна много добре трябва да се готвим, да намерим нашето място и да го отстоим.

„Ние спечелихме битките за политики. За първи път от 16 години председателят на ЕК пое много ясни конкретни ангажименти за европейския социален стълб, който ние отстоявахме да се превърне в план за действие“, допълни още Станишев. По думите му това е успех, но социалистите няма безкритично да подкрепят комисията, а ще изискат работната й програма като правителство на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във